Prestisjeuniversitet ville hindre kvinner i å bli leger
LUKK
Annonse
Annonse

Prestisjeuniversitet ville hindre kvinner i å bli leger

Av Jørgen Svarstad

Publisert 8. august 2018 kl. 22:45

Tokyo-universitetet jukset med opptaksprøvene for å holde kvinner unna medisinstudiet.

En skandale har blitt rullet opp i Japan. I mer enn ti år har en av landets mest prestisjetunge medisinske universiteter, Tokyo Medical University, jukset med opptaksprøvene.

De ville nemlig sørge for at flere menn ble leger, og ville holde andelen kvinnelige studenter nede. De gjorde dette ved å endre poengsummene ved opptaksprøvene, slik at færre kvinner kom inn på studiet.  Det har en intern granskning nå avdekket. Ledelsen ved universitet ba tirsdag om unnskyldning for diskrimineringen og jukset.

– Vi beklager på det dypeste de alvorlige overtredelsene som har funnet sted i forbindelse med opptaksprøver, som har forårsaket bekymring og problemer for mange mennesker, sa universitetsdirektør Tesuo Yukioka på en pressekonferanse.

Han sa at universitetet hadde misbrukt offentlighetens tillit, men la til at han ikke hadde vært kjent med eller involvert i jukset.

Slutter som leger etter fødsel

Universitetet har ikke gitt noen offisiell forklaring på hvorfor de holdt kvinner unna medisinstudiet. Men Japans største dagsavis Yomiuri Shimbun siterer en anonym kilde på at det var en «stille forståelse» i ledelsen for at man måtte redusere andelen kvinnelige studenter.

– Mange kvinnelige studenter som uteksamineres ender opp med å slutte i sin medisinske praksis for å føde og ta seg av barn, forklarer kilden.

I 2010 var kvinneandelen på medisinstudiet 40 prosent. Ledelsens mål skal ha vært å ha under 30 prosent kvinner. I  år ble bare 30 kvinner tatt opp studenter, mot 141 menn. Jukset skal ha startet allerede i 2006, ifølge japanske medier. Det er ikke klart hvor mange kvinner som er berørt av saken.

Kvinner diskriminert i arbeidslivet

Japans kvinner er i verdenstoppen når det gjelder utdanning. Nesten 50 prosent har høyere utdanning. Men de blir ofte diskriminert i arbeidslivet, skriver The Guardian. Det er gjerne forventet at kvinner er tar seg av husarbeid, barn og eldre slektninger, mens menn jobber lange dager. Det er ofte vanskelig å komme tilbake til arbeidslivet etter å ha fått barn.

Utdanningsminister Yoshimasa Hayashi sier at kvinnediskrimineringen er «totalt uakseptabel». Departementet skal nå granske opptaksprosedyrene ved alle landets medisinske universiteter.

Likestillingsminister Seiko Noda sier til allmennkringkasteren NHK:

– Det er ekstremt støtene hvis universitetet ikke lot kvinner bestå prøven fordi de tror det er vanskelig å jobbe med kvinnelige doktorer.

Sønnen til byråkrat fikk studieplass

Det var i forbindelse med etterforskningen av en korrpusjonssak at sak at skandalen ble rullet opp. En byråkrat i utdanningsdepartementet var mistenkt for å sørge for at universitetet fikk forskningsmidler. Som takk for hjelpen skal sønnen hans ha fått studieplass. Nå er både byråkraten og den tidligere rektoren siktet for korrupsjon.

Etterforskningen avdekket at ved årets opptaksprøver reduserte de alle deltakernes poengsummer med 20 prosent. Deretter ga de de mannlige søkerne minst 20 tilleggspoeng, skriver The Guardian.

Sønnen til utdanningsbyråkraten hadde feilet på opptaksprøven tre ganger tidligere, men ved hjelp av de ulovlige tilleggspoengene, kom han nå inn.

Under universitetets tidligere granskning har et tidligere styremedlem hevdet sønnene til noen av universitetets velgjørere har blitt favorisert. Han sa at enkelte søkere fikk ekstrapoeng for å øke donasjonene til skolen.