UiO-professor Nils Christian Stenseth tok taxi for en halv million på statens regning
LUKK

UiO-professor Nils Christian Stenseth tok taxi for en halv million på statens regning

Av Jørgen Svarstad

Publisert 9. mars 2019 kl. 21:38

Bare taxiturene mellom jobb og hjem har kostet 100.000 kroner, anslår professoren.

– Jeg er nok i det øverste sjiktet i taxibruk, men jeg er også i det øverste sjiktet på andre parametere ved universitet, sier Nils Christian Stenseth til VG.

Avisen forteller lørdag at den profilerte og anerkjente biologiprofessoren ved Universitetet i Oslo har tatt taxi på det offentliges regning for over en halv million kroner på under tre år.

Annonse

VG har fått innsyn i Stenseths bruk av et taxikort som han har fått utlevert av Universitetet i Oslo (UiO).

Nesten 1300 turer

Oversikten viser at han i løpet av to år og åtte måneder har dratt kortet nesten 1300 ganger.

VG skriver at de aller fleste turene har skjedd lokalt i Oslo, inkludert turer fra Stenseths hjem på Frogner og til universitetet på Blindern.

Dette har tilsammen kostet rundt 512 000 kroner.

– Det er jo mye penger. Men det må sees i et perspektiv. Hadde jeg kjørt taxi for 200 000 i året av ren latskap, så hadde det vært forferdelig. Men det er for å gjøre jobben min. Jeg har et ekstremt stressende liv, men jeg stresser ikke. Og det har en pris. Den prisen er blant annet bruk av drosjer, sier han til VG.

Men taxiturene mellom hjemmet på Frogner og jobben på Blindern, tar han selvkritikk på. Han anslår at de har kostet rundt 100.000 kroner.

–Jeg er jo en rimelig vellykket forsker

Stenseth innehar flere internasjonale æresprofessorater og er en av 17 norske hovedforfattere i FNs klimapanel.

– Man skal ikke si sånt om seg selv, men jeg er jo en rimelig vellykket forsker. Jeg har fått til veldig mye, publiserer veldig mye, er veldig synlig og har et utstrakt nettverk. Dette gjør at jeg beveger meg mye rundt omkring, også lokalt, sier Stenseth til VG.

UiOs nye direktør Arne Benjaminsen kaller det hele en rutinesvikt.

– Det er et enkelttilfelle som ble avdekket hos oss i 2018. Vi et system for internkontroll der vår regnskapsavdeling da av og til ser ting som de sjekker ut. Det var sånn denne saken ble identifisert. Her har det skjedd en rutinesvikt, og det følger vi opp, sier universitetsdirektøren.

 

LES OGSÅ: