Regjeringsutvalg skal vurdere frontfagsmodellen
LUKK
Annonse
Annonse

Regjeringsutvalg skal vurdere frontfagsmodellen

Av NTB

Publisert 27. januar 2023 kl. 15:40

Regjeringen har oppnevnt et utvalg som skal vurdere om utviklingen i økonomien svekker oppslutningen om frontfagsmodellen.

Utvalget ledes av økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo. Ifølge pressemeldingen fra regjeringen gjøres dette etter ønske fra partene i arbeidslivet.

Frontfagsmodellen innebærer at konkurranseutsatte næringer forhandler lønn først. Det gir en norm for lønnsoppgjørene i de delene av norsk økonomi som ikke er i konkurranse med utlandet.

Vil videreføre frontfagmodellen

Utvalget skal se på utfordringer for den tradisjonelle norske lønnsdannelsen, inkludert effekten av koronapandemien, Russlands krig mot Ukraina og geopolitiske spenninger.

– Vi setter ned dette utvalget for å sørge for at norsk økonomi fortsatt skal stå godt rustet også i møte med nye utfordringer, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Utvalget har som utgangspunkt at frontfagsmodellen videreføres.

– Målet er å beholde det gode samarbeidet vi har i Norge i dag. Vi må ta vare på frontfagsmodellen, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Unio er fornøyd med at praksis skal diskuteres

Unio er fornøyd med at utvalget både skal se på frontfagsmodellen og hvordan den praktiseres:

– Vi ser at lønnsveksten i deler av privat sektor stikker fra, mens offentlig ansatte holdes stramt innenfor frontfagsramma. Det har de siste årene ført til en mindrelønnsutvikling i offentlig sektor samtidig som vi opplever en bemanningskrise i helsevesenet, utdanningssektoren og i andre deler av offentlig sektor, sier Unio-leder Ragnhild Lied i en epost til NTB.

Unios fohandlingssjef, Klemet Rønning-Aaby, sitter i utvalget.

– Frontfaget slik det praktiseres skaper utfordringer i det norske velferdssystemet, sier han i en nyhetssak hos Unio.

Oppdatert med kommentar fra Rønning-Aaby.

  • Les også: