Uninett forsikrer om at videoverktøy er trygt
LUKK

Uninett forsikrer om at videoverktøy er trygt

Av Julia Loge

Publisert 3. april 2020 kl. 16:31

Universiteter og høyskoler bruker Zoom på en sikker nordisk server, ifølge Uninett.

Torsdag kunne NRK fortelle at videokonferanseverktøyet Zoom har en rekke sikkerhetsbrudd og at selskaper i USA forbyr de ansatte å bruke tjenesten.

Mange universiteter, høyskoler og andre utdanningsinstitusjoner har lagt den digitale undervisningen sin til verktøyet Zoom, som blant annet tilbyr ordstyrerfunksjon.

Ifølge NRK brukes tjenesten hver dag av 200 millioner mennesker.

Nå forsikrer Uninett, som leverer Zoom til norske utdanningsinstitusjoner, at deres Zoom er trygt å bruke. De bruker en egen nordisk plattform, helt adskilt fra den kristiserte offentlige amerikanske tjenesten.

– Uninetts Zoom-tjeneste er trygg. Våre servere ligger i Norden og tjenesten er regulert gjennom en nordisk avtale. Databehandleravtaler og etterlevelse av GDPR og personvernlovgivning er en selvfølge for oss, sier avdelingsdirektør i Uninett, Vidar Faltinsen, i en pressemelding fredag.

Zoom skal blant annet ha reklamert for ende-til-ende kryptering, uten at de faktisk tilbø det. Etter avsløringen ble mange brukere redde for at uvedkommende aktører skulle kunne avlytte eller hente informasjon fra deres videomøter. Dette skal ikke være mulig i Uninetts Zoom-løsning. 

«Med separate nordiske servere har Uninett kontroll på hvem som har tilgang. Det vil si at all kommunikasjon som skjer mellom sluttbrukerne av vår tjeneste er sikker, og ikke tilgjengelig for uvedkommende.», står det i pressemeldingen fra Uninett.

  • Les mer: