1600 studenter tatt i juks av Lånekassen
LUKK
Annonse
Annonse

1600 studenter tatt i juks av Lånekassen

Av Jørgen Svarstad

Publisert 27. januar 2017 kl. 11:25

Studenter forsøkte å jukse til seg utdanningsstipend for til sammen 24 millioner kroner.

Det skriver Lånekassen i en pressemelding.

Studenter som bor hos foreldrene sine har ikke krav på stipend. Likevel oppgir mange at de gjør det til Lånekassen. De prøver altså å jukse seg til penger de ikke har krav på.

Resultatet av Lånekassens bokontroll i fjor er nå klart. 47 000 studenter ble sjekket.  Studenter måtte dokumentere at de faktisk bodde borte i 2015, slik de hadde oppgitt. Det er bare studenter som ikke bor sammen med foreldrene sine, som har rett til å få omgjort lån til utdanningsstipend.

Les også:  I 2002 ble bare én student tatt i eksamensjuks. Siden da har avsløringene eksplodert.

Fakta
<

– 1 600 har ikke dokumentert at de hadde bodd borte i 2015. Studentene forsøkte å jukse til seg totalt 24 millioner kroner i utdanningsstipend, sier Marianne Andreassen, direktør i Lånekassen i pressemeldingen.

Færre tatt i fjor

Men det var likevel 600 færre studenter som ble tatt i å forsøke å jukse til seg stipend i 2015 enn i 2014. Dette er en nedgang fra 4,6 prosent til 3,4 prosent av alle som ble kontrollert.

– Resultatet tyder på at bokontrollen virker. De aller fleste studenter er ærlige, men det er altså fortsatt en del som forsøker å jukse til seg et stipend de ikke har rett på, påpeker Andreassen.

Ny kontroll

I disse dager sender Lånekassen ut nye kontrollbrev til 43 000 studenter som studerer så nær foreldrene sine at de kunne ha bodd hjemme. De må dokumentere at de bodde borte i 2016.

Les også: Etter å ha levert denne oppgaven, ble studenten kastet ut av universitetet

– Brevene legges ut på Dine sider på lanekassen,no i løpet av de neste tre ukene, sier Andreassen.

Alvorlige konsekvenser

Studenter som blir tatt for å ha oppgitt til Lånekassen at de er borteboere uten å kunne dokumentere det, vil ikke få omgjort lån til utdanningsstipend, og kan dessuten miste framtidig støtte. Dokumentforfalskning, eller forsøk på dette, vil bli meldt til politiet.

– Studenter plikter ikke å melde flytting til folkeregisteret, så Lånekassen er avhengig av at studentene selv gir riktige opplysninger om hvor de bor. Å jukse til seg stipend er alvorlig misbruk av samfunnets velferdsgoder, sier Andreassen.

Les også: