Enighet i statsoppgjøret: – Resultatet er ikke noe vi jubler over
LUKK

Enighet i statsoppgjøret: – Resultatet er ikke noe vi jubler over

Av Jørgen Svarstad

Publisert 15. oktober 2020 kl. 06:39

Seks timer på overtid ble det enighet i lønnsoppgjøret i staten. Det blir ikke streik.

Det melder Unio på sine nettsider.

 – Staten kom våre krav i møte og vi sikret et akseptabelt resultat for våre medlemsgrupper, sier forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind i Unio stat, som også er leder av Forskerforbundet, i meldingen.

– Resultatet av meklingen er ikke noe vi jubler over, men det er et akseptabelt resultat for våre medlemmer i et veldig spesielt tariffoppgjør, sier Lind.

Årets hovedtariffoppgjør i staten endte med brudd 14. september. Da partene først møttes til forhandlinger, sa staten at det ikke er penger igjen å forhandle om.

Det var fare for streik da partene ved fristen ved midnatt fortsatt ikke hadde kommet til enighet.

Unio-medlemmer ved Politietaten, Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet hadde fått varsel om at de må gjøre seg klare til å streike fra torsdag 15.oktober kl. 06:00.

Unio stat, som Forskerforbundet hører til under, ville i første omgang ta ut 25 medlemmer i Kunnskapsdepartementet, 40 i Utdanningsdirektoratet og 50 i Politietaten.

– Resultatet av meklingen er ikke noe vi jubler over, men det er et akseptabelt resultat for våre medlemmer i et veldig spesielt tariffoppgjør, sier Lind.

I pressemeldingen sier hun at Unio har vært opptatt av å ta samfunnsansvar i en vanskelig situasjon for norsk økonomi og arbeidsliv.

Slik er resultatet

Resultatet i meklingen innebærer at Unios medlemmer i staten totalt sett er sikret reallønnsvekst. Dette sikres gjennom et generelt, sentralt tillegg på 0,44 prosent, gjeldende fra 1. oktober 2020.

Det betyr også at det ikke settes av sentrale midler til lokale lønnsforhandlinger i år. Ansatte i lønnstrinn 47-63 får et tillegg på 0,54 prosent, noe som gir oppgjøret en likelønnsprofil, skriver Unio.

Oppgjøret er innenfor rammen til frontfaget på 1.7 prosent. Denne økningen inkluderer det såkalte overhenget fra 2019, som er beregnet til 1,2 prosent i staten.

I tillegg har Unio fått gjennom endringer i forhandlingsbestemmelsene som gir de tillitsvalgte bedre verktøy i sitt arbeid på arbeidsplassen. Blant annet er likestillingsbestemmelsene utvidet til også å gjelde andre former for diskriminering, som etnisk diskriminering.

Disse gjennomslagene viser at det var riktig å gå i mekling i år, og er små men viktige framskritt i arbeidet for et trygt og regulert arbeidsliv, sier Guro Elisabeth Lind.

Nikolai Astrup: Jeg er glad

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) sier i en pressemelding:

Jeg er glad for at vi har oppnådd enighet med alle de fire hovedsammenslutningene i lønnsoppgjøret i staten. Vi har dermed unngått en streik.

Nikolai Astrup. Foto: Kommunal- og moderingsieringsdepartementet

Han er fornøyd med at det var mulig å oppnå et resultat innenfor frontfagsrammen på 1,7 prosent.

Frontfagmodellen innebærer at utviklingen innen konkurranseutsatt industri skal legge normen for lønnsutviklingen i andre bransjer og sektorer

Frontfagsmodellen er viktig – særlig i krisetider som nå, fordi den sikrer arbeidsplasser og norsk konkurranseevne. Jeg er også glad for at resultatet har en likelønnsprofil, og at partene skal jobbe videre med å modernisere lønnssystemet, sier Astrup.

Ikke streik i Oslo kommune

I natt ble det også klart at det ble enighet i Oslo kommune.

1700 ansatte i Oslo kommune går ikke ut i streik. To timer på overtid ble LO, Unio, YS og Akademikerne enige med kommunen. Den totale rammen endte på 1,7 prosent og Fagforbundet fikk klarte å sikre sitt hovedkrav om forhandlingsrett om pensjon, skriver NRK.

Les også: