Følg debatt fra kl. 08: Trenger vi en tillitsreform i høyere utdanning?
LUKK
Annonse
Annonse

Følg debatt fra kl. 08: Trenger vi en tillitsreform i høyere utdanning?

Av Jørgen Svarstad

Publisert 24. august 2021

Mange har fått nok av detaljstyring og rapportering. Flere partier tar til orde for en tillitsreform.

Oppdatering: Nokut har problemer med teknikken, og får ikke til å strømme møtet direkte. Vi legger ut opptak av debatten når den er ferdig.

Fra klokken 08 til 09.30 onsdag arrangerer Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) frokostmøte om tillit, autonomi og styring i høyere utdanning.

Annonse

Staten blander seg for mye i styringen av universitetene og høyskolene. Det er for mange mål for virksomhetene, for mange rapporteringskrav og for mye detaljstyring.

Det var gjennomgangstonen da universaiteter og høyskoler uttalte seg i en høringsrunde i fjor om ny styringspolitikk for statlige universiteter og høyskoler

Samtidig mener flere politiske partier at det trengs en tillitsreform i høyere utdanning.

I vår kom regjeringens styringsmelding, hvor det slås fast at institusjonene skal styres mer i det store og mindre i det små. Samtidig pågår det en debatt om desentralisert utdanning, der det blir diskutert om det er politikere som skal avgjøre hvor høyskolene og universitetene skal ha utdanningstilbudene sine.

Til å diskutere dette har Nokut invitert Sunniva Whittaker (leder av Universitets- og høgskolerådet/rektor ved Universitetet i Agder), Tuva Todnem Lund (leder av Norsk studentorganisasjon), Svein Stølen (UiO-rektor), Guro Elisabeth Lind (leder av Forskerforbundet), Nina Sandberg (stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet), Kent Gudmundsen (stortingsrepresentant for Høyre) Andreas Sjalg Unneland (stortingskandidat for SV) og Kristin Vinje (Nokut-direktør).

Les også: