– Hum-Sam har aldri vært viktigere
LUKK

- Hum-Sam har aldri vært viktigere

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 8. januar 2013 kl. 10:14

EU vurderer et eget program for humanistisk og samfunnsvitenskapelig forskning i Horizon 2020. - Nøvendig, mener Forskningsrådet.

--hum-sam-har-aldri-v-rt-viktigere


– Situasjonen Europa er i påkaller enda mer av samfunnsvitenskapelige og humanistiske perspektiver i forståelsen av samfunnets utvikling, sier Arvid Hallén.

--hum-sam-har-aldri-v-rt-viktigere


Ole Petter Ottersen trekker frem Anders Behring Breivik som eksempel på hvorfor humaniora og samfunnsvitenskap er sentralt i tilknytning til samfunnssikkerhet.

Fakta
<

 

Det arbeides nå med å etablere en egen seksjon for humanistisk og samfunnsvitenskapelig forskning i EUs fremtidige rammeprogram for forskning. Rammeprogrammet Horizon 2020, som skal finansiere europeisk forskning og innovasjon, vil ifølge University World News kunne få et program med tittel «Europa i en verden i endring» med fokus på «sikre samfunn».

Nytt perspektiv

Ifølge administrerende direktør i Norges forskningsråd, er innretningen mot humaniora og samfunnsvitenskap i vekst i de europeiske forskningsprogrammene.

­– Historisk har humaniora og samfunnsvitenskap vært helt ute av rammeprogrammene, men det har kommet sterkere og sterkere inn. Det er ennå litt åpent hvordan dette utformes i Horizon 2020, men forventningene er at humaniora og samfunnsvitenskap får en klar rolle, sier Hallén til Forskerforum.no.

EU-kommisjonen jobber nå med å konkretisere innretningen på Horizon 2020, som skal erstatte EUs sjuende rammeprogram. Kommisjonen foreslår å bruke 80 milliarder euro på programmet som skal gå over sju år.

Stort behov

Hallén mener det er et samsvar mellom Horizon 2020 og Forskningsrådet når det gjelder programinnretning.

­– Tilnærmingen og perspektivet er ikke helt ulikt. Jeg mener det er interessant om man legger til rette for at humanistiske fag kan aktiveres i nye problemstillinger knyttet til samfunnsutviklingen vi har nasjonalt og globalt, sier Hallén som tror den økonomiske og sosiale situasjonen Europa opplever i dag, gjør humanistisk og samfunnsvitenskapelig forsknings spesielt aktuelt.

– Situasjonen Europa er i påkaller enda mer av samfunnsvitenskapelige og humanistiske perspektiver i forståelsen av samfunnets utvikling. Samfunnsvitenskapen kommer i en veldig sterk posisjon, ikke minst i de landene som opplever veldig høy arbeidsledighet. Vi står overfor en veldig krevende situasjon, hvor det er åpent hva det vil bety for samfunnsutviklingen. Behovet for humanistisk og samfunnsvitenskapelig forskning med et bredt perspektiv har aldri vært større, sier Hallén.

Får bred støtte

Ifølge University World News får forslaget om et Hum-Sam-program knyttet til samfunnssikkerhet støtte fra flere forskningsledere i Europa. Også rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, støtter forslaget og trekker inn hjemlige forhold.

–­ Det er viktig å tydelig definere humaniora og samfunnsvitenskapene inn i konseptet om sikkerhet. Perverteringen av historien, som representert ved mennesker som Anders Behring Breivik, vil bli vanskelig i et samfunn med god forståelse for sin egen historie og kulturelle kunnskap, sier Ottersen til nettavisen.