Kanskje bør USN fordømme terror fra Hamas, i stedet for å avslutte samarbeid?
LUKK

Kanskje bør USN fordømme terror fra Hamas, i stedet for å avslutte samarbeid?

Av Jörn Klein, professor ved Universitetet i Sørøst-Norge

Publisert 20. februar 2024 kl. 14:44

Konsekvensene av Hamas’ angrep den 7. oktober var merkbare for det akademiske samfunnet over hele Israel, skriver Jörn Klein.

Jörn Klein er professor ved USN

Menneskene i Israel, på Gazastripen og på Vestbredden lider under konsekvensene av angrepet fra det militante Hamas den 7. oktober. Hamas-krigere trengte seg inn i Israel og drepte rundt 1200 mennesker, inkludert minst 28 barn, ifølge den israelske avisen «Haaretz». Omtrent 240 personer ble kidnappet, blant dem minst 33 barn.

Konsekvensene av Hamas’ angrep den 7. oktober var merkbare for det akademiske samfunnet over hele Israel – spesielt i sør, nær grensen til Gazastripen, der terroren fra den militante organisasjonen var konsentrert.

Kulehull overalt

84 personer, som bodde omtrent 40 kilometer fra Gaza ved Ben-Gurion University of the Negev (BGU) i den sørlige byen Be’er Sheva, enten studerte, jobbet der, eller var familiemedlemmer til ansatte, mistet livet. Fem flere ble kidnappet, og ni ble skadet, ifølge en talsperson for universitetet.

Blant de døde var hele familier som ble utslettet på en dag. Blant dem var den ukrainskfødte teoretiske fysikeren Sergey Gredeskul og hans kone Viktoria, som ble drept i sitt hjem i Ofakim, omtrent 20 kilometer vest for Be’er Sheva. «Sergey var ikke bare en stor fysiker, men også en musiker, forteller og historiker fra den berømte Kharkov School of Physics,» sier lederen for fysikkavdelingen ved BGU, Oleg Krichevsky, som var en nær venn av familien. «Den dagen ble vi kontaktet av Gredeskuls barnebarn, som bor i Europa, og deres datter i Ukraina. De fortalte oss at Gredeskuls ikke svarte på telefonen. Så begynte vi også å ringe dem. Etter flere mislykkede forsøk, meldte jeg dem savnet til politiet.»

Etter at Krichevsky fikk vite at paret var blitt myrdet, gikk han til huset deres for å hente deres eiendeler på datterens anmodning. Der fant han kulehull overalt.

«Marcelle var en person alle ønsket å arbeide med»

Ved Bar-Ilan University i Ramat Gan, nær Tel Aviv, ble 34 studenter og familiemedlemmer til ansatte drept. De var enten fra de sørlige samfunnene eller hadde deltatt på Supernova-musikkfestivalen nær grensen til Gazastripen, der minst 260 mennesker ble drept av Hamas. Blant de omtrent 240 kidnappete personene var det tre familiemedlemmer til lærere og studenter ved universitetet. Blant de døde var det også hærens reservister som forsøkte å beskytte folk mot angriperne.

Weizmann Institute of Science i Rehovot, sør for Tel Aviv, har også mistet ansatte. En av dem, høyskolelærer Marcelle Frailich Kaplun fra avdelingen for vitenskapsteori, ble drept i kibbutzen Be’eri, hvor hun bodde. Hennes ektemann, Dror Kaplun, er også død.

Frailich Kaplun hadde forsket på forbedring av naturvitenskapelig undervisning, spesielt kjemi. «Marcelle var en person alle ønsket å arbeide med: intelligent og engasjert. Den type person som inspirerer andre,» skrev kollega Miri Kesner i en nekrolog utgitt av Weizmann-instituttet. «Hun var lidenskapelig opptatt av å vise kjemiens relevans for industrien og for vårt daglige liv,» skrev Kesner.

Tomt på campus

Ifølge presidenten for Bar-Ilan University, Arie Zaban, er campus tom. Starten på det akademiske året har blitt utsatt, og mange doktorgradsstudenter samt yngre forskere har blitt innkalt til militærtjeneste. Universitetet har etablert en telefonlinje for mental støtte. I tillegg har fakultetet for optometri aktivert sin Mobile Vision Clinic, som behandler evakuerte personer fra de sørlige kibbutzene og byene som Ofakim og Netivot. «Mange av disse personene mistet brillene sine under evakueringen, så optikere kommer for å gjennomføre synstester og lage nye briller til dem,» sier Zaban.

Nulltoleranse mot hatprat

I lys av den anspente situasjonen støtter Tel Aviv University også sine arabisk-israelske studenter, som utgjør 15 prosent av studentmassen. «Vår prioritet er å sørge for at disse studentene føler seg trygge på universitetet,» skriver visepresident Millette Shamir i en uttalelse på universitetets nettsted.

«Vi har innført en nulltoleransepolitikk mot oppvigleri og hatprat på vår campus – uavhengig av om det er rettet mot jøder eller arabere.»

Kanskje bør USN følge dette eksempelet og fordømme terror fra Hamas, i stedet for å avslutte samarbeid.

  • Les også: