Margareth Hagen er ny rektor ved Universitetet i Bergen
LUKK

Margareth Hagen er ny rektor ved Universitetet i Bergen

Av Lina Christensen

Publisert 25. mars 2021

Team Hagen er valgvinner ved Universitetet i Bergen og skal lede universitetet de neste fire årene.

– Jeg er så lykkelig. Nå må jeg komme ned på jorda. Jeg skal gjøre alt jeg kan for UiB, sier vinner av rektorvalget ved Universitetet i Bergen (UiB), Margareth Hagen til Forskerforum.

Hun vant valget med 62,8 prosent av stemmene. Med seg har hun prorektor Pinar Heggernes og viserektorene Annelin Eriksen og Gottfried Greve.

Annonse

– Jeg er overveldet over den enorme tilliten vi har fått av alle vitenskapelige og teknisk-administrativt ansatte, og ikke minst studentene. Jeg er stolt av universitetsdemokratiet og valgkampen vi har gjort. Jeg lykkelig, takknemlig og litt sliten, sier Hagen.

Annerledes valgkamp

Hagen er ikke helt fersk i rektorstolen. Hun overtok som rektor etter at tidligere rektor Dag Rune Olsen gikk av i januar 2021. Hagen fortsetter dermed i rektorgjerningen. Resten av teamet blir med fra 1. august.

Valgkampen har foregått digitalt.

– Det har fungert ganske fint. Vi var litt bekymret for at algoritmene skulle vinne valgkampen, og hvor synlig vi måtte være på Facebook. Vi har jo ikke gjort dette før. Men vi har hatt valgmøter, nesten 20, så det er mange som har hørt oss diskutere. Forholdene tatt i betraktning, så har det gått fint, sier Hagen.

Valgoppslutning: 19,9 prosent

Valgoppslutningen var på 19,9 prosent. Av ansatte i undervisnings- og forskerstillinger var valgdeltakelsen 59, 7 prosent, mens den var 54,2 prosent blant de teknisk-administrativt ansatte og 11,1 prosent blant studentene.

– Valgstyret har godkjent valgresultatet, og vi har fått en vinner. Universitetsdemokratiet står sterkt ved Universitetet i Bergen, selv om vi gjerne skulle sett at flere benyttet stemmeretten. Jeg er fornøyd med at det har vært en valgkamp preget av gode debatter der kandidatene har fått presentert seg selv og visjonene de har for universitetet, selv om det har vært digitalt, sier leder av valgstyret, Eirik Holmøyvik i en pressemelding.

Gratulasjoner fra motkandidaten

Motkandidat Oddrun Samdal, som er nåværende viserektor for utdanning, gratulerer vinneren.

– Jeg gratulerer Margareth og teamet hennes, samtidig som jeg vil takke for tilliten fra alle som stemte på oss. Det har vært en intens og hyggelig valgkamp i møte med velgerne, og nå ønsker jeg vinnerteamet lykke til med oppgavene som ligger foran dem, sier Samdal i en pressemelding.

UiB