Nå åpner universitetene og høyskolene igjen
LUKK
Annonse
Annonse

Nå åpner universitetene og høyskolene igjen

Av Jørgen Svarstad

Publisert 12. juni 2020

Fra 15. juni åpnes utdanningsinstitusjonene helt igjen, så lenge de overholder gjeldende regler og råd om smittevern.

Det skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

– Endelig kan både studenter og ansatte få en mer normal studie- og arbeidshverdag med åpne dører til studiestedene, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Annonse

Etter at alle fagskoler og høyere utdanningsinstitusjoner måtte stenge fysisk fra 12. mars, har de siden begynnelsen av mai gradvis åpnet opp igjen for studenter som har vært avhengige av fysisk tilgang for å ikke bli forsinket i studiene.

«Nå tilsier smittesituasjonen og øvrig gjenåpning av samfunnet at det er trygt å åpne universiteter, høyskoler og fagskoler helt fra neste uke, så lenge de generelle smittevern-bestemmelsene overholdes», skriver Kunnskapsdepartementet i pressemeldingen.

– Denne våren har vært krevende for både studenter og ansatte. Kombinasjonen av hjemmebarnehage, hjemmeskole og hjemmekontor eller det å sitte helt alene på hybelen dag inn og dag ut har på ingen måte vært en god situasjon for mange. Det sosiale er en viktig del av studentlivet, og jeg har stor forståelse for at mange har behov for å komme tilbake nå, sier Asheim.

Selv om det går mot sommerferie og mange studenter er ferdige for semesteret, betyr åpning fra neste uke at institusjonene kan komme i gang med forberedelsene til semesterstart hvor flest mulig studenter og ansatte kan være tilstede på campus. Studenter som tar sommerkurs, masterstudenter som skal levere til høsten, stipendiater og mange ansatte får også nytte av at lokalene gjenåpner.

Førsteårsstudentene bør prioriteres til høsten

– Det å møtes fysisk er spesielt viktig for de nye studentene slik at de får en god start både faglig og sosialt. Selv om lokalene åpner nå, er det ikke sikkert semesterstart blir helt som vanlig. Hvis smittevernhensyn gjør at ikke alle kan være tilstede ved semesterstart, bør institusjonene prioritere førsteårsstudentene, sier Asheim.

Dessuten er det fortsatt begrensninger på gjennomføring av arrangementer, som blant annet kan få betydning for fadderuken og andre arrangementer.

Skal følge smittevernrådene for arbeidslivet

Mens det er egne smittevernveiledere for barnehager og skoler, skal ansatte og studenter ved fagskoler, høyskoler og universiteter følge de samme smittevernrådene som ellers i arbeidslivet, opplyser Kunnskapsdepartementet. Det betyr blant annet, slik anbefalingene er nå, at alle må holde minst én meter avstand til hverandre.

I områder der ansatte og studenter er avhengige av å bruke offentlig transport, skal det fortsatt legges til rette for hjemmekontor og digitale møter, melder departementet.

I mai ba Kunnskapsdepartementet universiteter, høyskoler og fagskoler om å lage egne smittevernveiledere tilpasset ulike studiesteder, studieprogram og forskningsaktiviteter.

Les også: