Nedgang i antall doktorgrader for andre år på rad
LUKK
Annonse
Annonse

Nedgang i antall doktorgrader for andre år på rad

Av Julia Loge

Publisert 30. mars 2023

Nedgangen skyldes færre doktorgrader innenfor matematikk og naturvitenskap, særlig blant kvinnene, skriver SSB.

Alle de store breddeuniversitetene hadde færre avlagte doktorgrader i 2022 sammenlignet med året før (fra 1 til 10 prosent nedgang). Gjennomføringstiden fra opptak til disputas økte marginalt, og det var litt færre utenlandske statsborgere blant de som disputerte, sammenlignet med året før, skriver SSB i sin statistikk om forskerpersonalet.

– Foreløpig ser vi ingen tydelige tegn på at stipendiatene har blitt forsinket i arbeidet sitt under koronapandemien. Gjennomføringstiden var på samme nivå som tidligere år. Likevel forteller ikke tallene oss hvordan situasjonen er for de som fortsatt er i doktorgradsløpet, så eventuelle forsinkelser kan bli mer synlig i årene som kommer, sier Erik Fjærli, seksjonssjef for FoU, innovasjon og næringslivets utvikling. 

Annonse

Nedgangen i avlagte doktorgrader fra 2021 til 2022 kan i all hovedsak tilskrives en relativt stor nedgang innenfor matematikk og naturvitenskap. Samtidig fortsatte antallet innenfor teknologi å øke og for første gang på mer enn 30 år, ble det avlagt flere doktorgrader innenfor teknologi enn matematikk og naturvitenskap.

  • Les også: