– Snu i tide
LUKK
Annonse
Annonse

- Snu i tide

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 29. januar 2015 kl. 09:42

En samlet fagbevegelse ga regjeringen klar beskjed: Ikke rør arbeidsmiljøloven.

--snu-i-tide


Arbeidstakere over hele landet samlet seg under parolen «Forsvar arbeidsmiljøloven». Foto: Aksel Kjær Vidnes

--snu-i-tide


Forskerforbundets lokallag ved Universitetet i Oslo streiket mot økt bruk av midlertidige stillinger. Foto: Aksel Kjær Vidnes

--snu-i-tide


Robert Eriksson fikk en svært kjølig mottakelse av de streikende. Foto: Aksel Kjær Vidnes

--snu-i-tide


Fagforeningsfanene på rekke og rad foran Stortinget. Foto: Aksel Kjær Vidnes

--snu-i-tide


Forskerforbundets leder Petter Aaslestad holdt appell i Stavanger. Foto: Forskerforbundet

Fakta
<

– Det er overveldende å se hvor mange som har stilt opp. En samlet fagbevegelse som står opp for arbeidstakeres rettigheter. Og akkurat nå er titusenvis av mennesker samlet på nesten 200 arrangementer rundt omkring i hele landet.

LO-leder Gerd Kristiansen talte til en enorm folkemengde på Eidsvolls plass foran Stortinget da de tre største arbeidstakerorganisasjonene gikk til politisk streik onsdag.

[wip4: photo=728546 width=512 align=middle]

– Regjeringa på kollisjonskurs

Appellene fra LO, YS og Unio oppfordret regjeringen å snu i sitt forslag om å endre arbeidsmiljøloven og Stortinget om å avvise forslaget. Forslaget vil endre både regler for arbeidstid og bruk av midlertidige stillinger i privat sektor.

– Snu i tide, Erna Solberg, oppfordret Unio-leder Anders Folkestad. – Du er statsminister og opptatt av folk som har hull i CV-en sin. Vil du virkelig ha en CV der det står at regjeringa er på kollisjonskurs med 1.5 million arbeidstakere? Snu i tide!

[wip4: photo=728552 width=512 align=middle]

Minister med drøm

Arbeidsminister Robert Eriksson ble møtt av en amper forsamling da han gikk på talerstolen for å forsvare forslaget.

– Jeg har en drøm. En drøm om at alle de som står utenfor arbeidslivet skal få den samme muligheten som dere til å være en del av det seriøse arbeidslivet – skal få oppleve den samme frihet til å være selvforsørget med egen arbeidsinntekt. Derfor vil regjeringen og jeg skape en bru og et springbrett for alle de som står utenfor. Skape en arena så de får vist seg frem med sine evner og anlegg, sine talenter. Prøve å få en fot innenfor arbeidslivet fremfor å stå med begge føttene utenfor arbeidslivet, sa Eriksson i sin tale.

[wip4: photo=728553 width=512 align=middle]

Han forsikret samtidig om at han mener fast stilling er å foretrekke, men mener at det ikke står i veien for en oppmykning.

– Jeg er enig med fagbevegelsen i at valget mellom en fast stilling og en midlertidig stilling, så er fast stilling å foretrekke. Men jeg er også enig med Eddie Eidsvåg i Pøbelprosjektet om at midlertidig ansettelse i en avgrenset periode vil hjelpe mange unge mennesker inn arbeidsdøra, sa han, nok en gang til buing fra forsamlingen.

[wip4: photo=728543 width=512 align=middle]

Hua på hauet

Fagbevegelsen var på sin side tydelig på at dette ikke handlet om å gi folk en sjanse, men å sikre folks trygghet og frihet i arbeidslivet.

– Har du ikke en fast jobb, blir økonomien din avhengig av sjefenes velvilje. Våger du annet da enn å si ja til overtid og søndagsarbeid, selv om det går ut over hjemmesituasjonen? Tør du å si fra om sikkerhetsbrudd på arbeidsplassen hvis du ikke har en fast stilling? Vil du si fra hvis arbeidspresset blir for stort? Den virkelige virkningen av regjeringens forslag er all makt til sjefene, og avmakt for den enkelte arbeidstaker, sa hun og la til:

– Det er et gigantisk eksperiment med arbeidstakeres trygghet og frihet. Vi er velgerne og vi er samlet her for å gi dem svar. Nesten to millioner mennesker står sammen med oss når vi sier «hua skal være på hauet, ikkje i handa».

[wip4: photo=728555 width=512 align=middle]