Publisert 5. oktober 2022 kl. 15:03
− Det å opprettholde forskning er viktig. Dette er ikke den store driveren for norsk økonomi i en periode med høy aktivitet og prisstigning. Å avlyse Fripro-utlysningen er ikke et veldig godt tiltak for å få ned inflasjonen, sier SVs Freddy André Øvstegård.
Dagens økonomiske virkelighet er ifølge ham et argument for å satse på forskning, ikke det motsatte.
Det er stor spenning om bevilgningene til forskning og høyere utdanning på neste års statsbudsjett, etter at regjeringen i flere måneder har varslet om behovet for å stramme inn på offentlig pengebruk.
Stigende priser, høye strømutgifter og krig i Europa er bakteppet.
Forskning og høyere utdanning er ikke blant sektorene som har vært blinket ut som de som kan forvente vekst.
Ikke minst har forskning- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) bidratt effektivt til å få ned forventingene om et ekspansivt forskningsbudsjett.
Så seint som tirsdag fastslo Borten Moe på Universitets- og høgskolerådets årlige konferanse at trygg styring av norsk økonomi nå er regjeringens jobb nummer én. Han sa rett ut at norsk forskning og høyere utdanning har hatt en periode med kraftig vekst i offentlige bevilgninger, men at denne nå er over.
− Det er ikke slik at det ikke kommer til å være spor av sivilisasjon i det norske samfunnet etter at statsbudsjettet legges fram på torsdag. Vi kommer fremdeles til å oppleve at det er mer penger totalt sett som brukes enn noen gang før, sa Borten Moe.
Han kunne imidlertid ikke love mer penger til forskning og høyere utdanning på kort eller lang sikt, og snakket heller om smartere måter å bruke pengene på enn økte bevilgninger til sektoren.
− Selvsagt er det mulig å gjøre ting bedre, sa Borten Moe.
For å få flertall for budsjettet må Ap og Sp gå til opposisjonen på Stortinget. Regjeringen vil helst ha en avtale med SV, noe som gir partiet en nøkkelrolle.
Øvstegård, som er SVs representant i utdannings- og forskningskomiteen, understreker at innholdet i regjeringens budsjettforslag ennå ikke er kjent. Heller ikke på området forskning og høyere utdanning.
− Men jeg er jo bekymret for hele denne sektoren i møte med en krevende tid. Jeg er bekymret for situasjonen i Forskningsrådet. At vi ikke har hatt en Fripro-utlysning i høst er alvorlig, sier han til Forskerforum.
Fripro er en ordning som fordeler penger til fri grunnforskning. Innsparingen kommer som en følge av den vanskelige økonomiske situasjonen i Forskningsrådet, en situasjon som ifølge dagens regjering er en arv fra den forrige regjeringen.
Forskningsrådet varslet i juni innsparinger på 2,4 milliarder kroner. Det gjensto imidlertid å dekke inn 1,7 milliarder kroner for å komme i balanse.
Øvstegård sier at SV ønsker at situasjonen i Forskningsrådet løses så mykt som mulig, men er ikke konkret på hvordan underskuddet skal håndteres.
Les også: Forskningsrådet kutter i tildelinger i år. Ingen nye Fripro-tildelinger neste år.
SV har lovet en tøff tilnærming til budsjettet i høst. En av kampene partiet imidlertid ikke vil ta, dreier seg om studieavgift for utenlandske studenter.
Ifølge lekkasjer i media vil regjeringen legge fram forslag om å innføre studiepenger for utenlandske studenter ved norske universiteter. I dag er dette gratis.
SV er motstander av studiepenger. Samtidig sier Øvstegård at partiet ikke ønsker å «hjelpe» regjeringspartiene i denne saken, om den fremmes. Det betyr at SV ikke ønsker å prioritere denne saken i et budsjettforlik.
− Vi vet ikke hva de kommer med. Men om de foreslår dette, er det et løftebrudd fra regjeringens side. Det vil helt og holdent være regjeringens ansvar å unngå løftebrudd. Det må de rydde opp i selv, sier han.
Artikkelen er endret 5.10.2022 med blant annet flere uttalelser fra forskning- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.