Statsoppgjøret: Ikke i nærheten av å komme i mål
LUKK

Lønnsoppgjøret 2024:

Statsoppgjøret: Ikke i nærheten av å komme i mål

Av Julia Loge

Publisert 23. mai 2024 kl. 21:47

Tre timer før fristen utløper for mekling i lønnsoppgjøret for statsansatte sier riksmekler Mats Wilhelm Ruland at de ikke er i nærheten å komme i mål.

– Vi er ikke i nærheten av å komme i mål. Det er veldig vanskelige og store problemstillinger som gjenstår, sier riksmekler Mats Wilhelm Ruland til NRK klokken 21.

«Kanskje det vanskeligste statsoppgjøret» han har ledet, sa han til TV 2 halvannen time tidligere.

Kan to bli én?

– Det er flere spørsmål som er alvorlige og vanskelige for partene. Posisjonene har vært ganske låste hittil, sa Ruland til TV 2 i 18.30-tiden torsdag.

Meklingen kompliseres av at partene er uenige om tariffavtalestrukturen. I dag er det to avtaler i staten – én for ansatte organisert i YS og LO og én annen for Akademikerne og Unio. Slik har det vært siden 2016. LO, YS og regjeringen ønsker å samle alt i én avtale, slik det var tidligere.

Akademikerne og Unio ønsker to avtaler.

LO og YS har fryktet at forskjellige avtaler kan føre til at det oppstår lønnsforskjeller mellom arbeidstakere ut i fra fagforeningsmedlemskap. En Fafo-rapport fra tidligere i vår har undersøkt dette, og kan foreløpig ikke konkludere med at det har skjedd, men rapporten baserer seg på tall fra før Unio også brøt ut i 2022.

For Unio og Akademikerne betyr en egen avtale at de står mer fritt til å forhandle lokalt om pengene som settes av til lønnsoppgjøret. De mener det gir dem større muligheter til å prioritere sine grupper.

Også forhandlinger om Oslo

Fristen utløper klokka 23.59, og det er godt mulig at de blir sittende på overtid.

Dersom staten og LO, YS, Unio og Akademikerne ikke blir enige, kan opptil 2700 ansatte i staten gå ut i streik fra fredag morgen.

Det pågår også to andre meklinger i øyeblikket: Mellom Oslo kommune og arbeidstakernes organisasjoner, og mellom KS og Akademikerne.

  • Les også: