– Streikeviljen er stor
LUKK

Lønnsoppgjøret 2024:

– Streikeviljen er stor

Av Kjerstin Gjengedal

Publisert 24. mai 2024 kl. 14:47

Det står om viktige prinsipper, sier hovedtillitsvalgt ved NTNU.

Etter at det fredag morgen ble klart at meklingen i oppgjøret i staten ikke førte frem, er Unio og Akademikerne i streik. Kun en liten håndfull Unio-medlemmer streiker fredag, og disse er først og fremst opptatt med å foreberede en kraftig opptrapping fra mandag.

– Ved NTNU er nå seks lokale tillitsvalgte i streik. Men fra mandag morgen skal streiken synes i bybildet. Da setter vi streikevakter utenfor hovedbygningen og deler ut T-skjorter og vester til de streikende, sier hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved NTNU, Lisbeth Aune.

Unio tar ut 324 personer ved NTNU i streik fra mandag 27. mai. Det gjelder hovedsakelig ansatte ved fakultetene for samfunns- og utdanningsvitenskap og medisin og helsevitenskap, i tillegg til fellesadministrasjonen.

– Det gjenspeiler medlemsmassen i Unio ved NTNU, sier Aune.

I tillegg til Forskerforbundet er en rekke andre Unio-forbund representert ved institusjonen, som Utdanningsforbundet, Sykepleierforbundet og Radiografforbundet.

– Hvordan står det til med streikeviljen?

– Den er stor, det er viktig for oss å stå sammen og vise at vi ikke vil tvinges inn i én tariffavtale med staten, sier Aune.

– Dette gjelder viktige prinsipielle spørsmål om trepartssamarbeidet, demokratiske prosesser og organisasjonsfrihet. NTNU ansetter høyt utdannede, kompetente folk, og det er viktig at vi settes i stand til å holde på dem.

Hyggelige streikeaktiviteter

Ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) er Forskerforbundets hovedtillitsvalgte, Gjert Anders Askevold, fredag ettermiddag på vei til forberedende streikemøte. Unio tar ut 78 HVL-ansatte i streik fra mandag.

– I dag skal vi planlegge hyggelige streikeaktiviteter som motiverer medlemmene og skaper forståelse for streiken, sier Askevold.

– Hva er et typisk eksempel på en hyggelig streikeaktivitet?

– Det kan være for eksempel streikekafé, byvandring eller andre ting som gjør oss synlige i byen. Kanskje musikkinnslag? Vi skal idemyldre litt nå, sier han.

I første omgang gjelder det å få formidlet streikebudskapet og hva som står på spill i konflikten, både hos medlemmer og i samfunnet forøvrig, mener Askevold.

– Akkurat nå er det litt mye armer og bein. Vi har ikke arrangert streik her på tolv år, så nå skal vi få tilegnet oss litt streikekompetanse, sier han.

Siste streik i staten var i 2012.

Opptrapping mandag

Selv om Unio streiker fra fredag morgen, er bare et fåtall medlemmer tatt ut i streikens første fase. Den store opptrappingen skjer mandag 27. mai. De største uttakene gjøres ved NTNU, Universitetet i Bergen (UiB) og Universitetet i Sørøst-Norge (USN), og dessuten i ulike politidistrikt. Streiken kan blant annet ramme eksamensavviklingen ved de berørte universitetene og høgskolene.

– Det samfunnsvitenskapelige fakultet og det humanistiske fakultet blir berørt, det er tatt et stort jafs av begge fakultetene. Dette vil trolig ramme eksamen, sensur og ansettelsesprosesser, sier UiB-rektor Margareth Hagen til Bergensavisen fredag.

Forskerforbundets leder og Unios forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind sa i Unios streikesending fredag at det åpenbart vil merkes fra mandag at ansatte ved universiteter og høgskoler er i streik.

– Samtidig viser de store uttakene ved universitet og høgskoler og i politiet at det er et sterkt Unio-fellesskap: Dette gjør vi sammen.

På spørsmål om hvordan man skal forklare de prinsipielle spørsmålene i kjernen av konflikten, på en måte som studentene som kanskje går glipp av eksamen, forstår, svarte Lind:

– De som tar høyere utdanning i Norge, sikter seg jo inn mot de jobbene som våre forbund representerer, og de vil at deres kunnskap og kompetanse anerkjennes i disse jobbene. Så jeg tror studentene vil forstå.

Unio planlegger sin første store streikemarkering tirsdag 28. mai kl. 18 på Eidsvolls plass.

  • Les mer om streiken: