Studenter krever å fullføre studiene på Nesna. Nå truer de med rettsak.
Annonse

Studenter krever å fullføre studiene på Nesna. Nå truer de med rettsak.

Av Lina Christensen

Publisert 15. mai 2020

– Jeg har hus, jobb, og jeg er alene med en datter. Jeg har ikke mulighet til å dra til Bodø, sier lærerstudent Kathrine Øines Dishington Johnsen.

I fjor sommer vedtok styret ved Nord universitet at avdelingene ved Nesna og Sandnessjøen skal avvikles innen tre år. Det har skapt reaksjoner blant studenter, ansatte, i lokalbefolkningen og på Stortinget. Nå har studentene engasjert advokat for å kunne fullføre studiene på Nesna. Mandag denne uken sendte de en klage til Nord universitet. Hvis studentene anser det som nødvendig, er de også villig til å ta saken til retten.

– Vi prøver å få fram at de ikke har lov til å flytte oss midt i studieløpet. Siden i fjor høst har vi prøvd å få svar. Vi har sendt brev til rektor, og vi har tatt kontakt med studentombudet. Vi har tatt kontakt med universitetet enkeltvis, klassevis og via tillitsvalgte. Vi vil vite hva som skjer framover, men vi har ikke fått svar. Nå har vi ikke noe annet valg enn å ta kontakt med advokat, sier studentrepresentant for 2018-kullet, Kathrine Øines Dishington Johnsen, som sammen med fire andre studenttillitsvalgte står bak klagen.

Annonse

– Jeg har ikke mulighet til å dra til Bodø

Studentene reagerer på manglende informasjon fra Nord universitet om hva som skal skje med studiestedet, og at de via media får høre at de må fullføre i Bodø eller i Mo i Rana.

Nesna-student Kathrine Øines Dishington Johnsen er villig til å gå til retten for å få fullføre studiene på Campus Nesna. Foto: privat

– Jeg har tre år igjen. De to neste årene kan jeg kanskje være på Nesna, men det siste året, når jeg skriver master, må jeg antagelig til Bodø. Jeg har hus, jobb, og jeg er alene med en datter. Jeg har ikke mulighet til å dra til Bodø. Da må jeg enten hoppe av eller skifte institusjon. Hvis jeg visste dette da jeg søkte, så hadde jeg ikke søkt. Det er ikke for å være vanskelig, men det lar seg ikke gjøre, sier Johnsen, som studerer grunnskolelærerutdanning 5. -10. klasse.

– Det blir litt det samme som å legge ned jus i Oslo og flytte det til Bergen. Det hadde blitt reaksjoner da også, sier hun.

Et av argumentene for å legge ned Nesna er at studiestedet kun tilbyr samlingsbaserte studier. For mange studenter som ikke har mulighet til fulltidsstudier, er dette imidlertid et godt tilbud. Johnsen forteller at hun tilbringer til sammen 8 fysiske uker på Nesna i løpet av året.

– Jeg har ikke mulighet til å studere fulltid. Jeg er nødt til å jobbe ved siden av, sier Johnsen.

– Vi kommer ikke til å gå oss

– Har du tro på at du kan fullføre studiene på Nesna?

– Jeg håper det. Det er stor enighet i studentgruppa, og vi får støtte fra hele regionen. Jeg er spent på svaret fra Nord universitet, om de svarer og hva svaret blir. For vi kommer ikke til å gi oss. Det er ikke snakk om å reversere vedtaket, men at de som er tatt opp på studier på Nesna, skal få fullføre, sier Johnsen.

Advokat Tor Reidar Klausen ved advokatfirmaet Elvenes AS skriver i klagen at styrevedtaket er ugyldig og i strid med universitets- og høyskoleloven:

«På vegne av studentene vil det anføres at styrevedtaket om nedleggelse av studiestedet Nesna av 26.06.19 er ugyldig, på bakgrunn av manglende rettslig grunnlag. Videre anføres det at flytting av studiested samt manglende fagvalg vil være i strid med universitets- og høyskolelovens § 4-3.»

Forskerforum har vært i kontakt med rektor ved Nord universitet, Hanne Solheim Hansen.

«Vi har mottatt klagen og behandler den nå. Jeg kommenterer ikke dette før vi har behandlet den i sin helhet» skriver hun i en sms.

Vil fremme saken for kontrollkomiteen

Lærerstudiet på Nesna har eksistert siden 1918. I 2016 ble daværende Høgskolen i Nesna en del av Nord universitet, kun tre år før styrevedtaket om nedleggelse. 23. april meldte Rana blad at foreningen Helgelands Framtid og Nord universitet har inngått og signert en intensjonsavtale om framleie av deler av lokalene til Nord universitet på Nesna. Tidligere denne uken markerte Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland ettårsjubileum. I den forbindelse skrev Helgelands blad at SV er klare for å fremme saken om nedleggelse av Campus Nesna for Kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget.