Studiestart: – En høytidsdag i hele landet
LUKK
Annonse
Annonse

Studiestart: – En høytidsdag i hele landet

Av Julia Loge

Publisert 14. august 2023 kl. 14:57

– For meg er universitetet moderne sivilisasjon. Intet mindre, sa statsminister Jonas Gahr Støre til årets nye studenter.

Det merkes når det er semesterstart i Bergen. På hvert et naturlig samlingspunkt, som Den blå stein eller Musikkpaviljongen, står det noen med rød t-skjorte og et skilt med innforståtte koder som MED16 eller ODO3. Årets ferske studenter finner faddergruppene sine og strømmer til Muséplassen, der de får vite at de er rekordmange og må trekke sammen inn på plassen eller nedover gaten.

– I dag er en høytidsdag i hele landet, åpner statsminister Jonas Gahr Støre med å si.

Nesten alle universitetene og høyskolene har valgt å ha sine offisielle velkomstseremonier i dag. Universitetet i Bergen og Norges Handelshøyskole får statsministerbesøk, ved UiT – Norges arktiske universitet taler høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp), utdanningspolitiker Abid Raja fra Venstre åpner studieåret i Grimstad og Kristiansand ved Universitetet i Agder.

Flere titalls ordførere skal ønske nye studenter velkommen til sine kommuner, slik Bergensordfører Linn Engø gjør i dag både på Høgskulen på Vestlandet og UiB.

Rektor Margareth Hagen, statsminister Jonas Gahr Støre og ordfører Linn Engø talte til UiBs nye studenter. Foto: Julia Loge

Etter et tilbakeblikk til utvandringen fra Norge for 150 år siden og da Trygve Bratteli var finansminister på 1950-tallet, så Støre mot framtiden.

– Dere som er studenter i dag skal være i arbeidslivet fram til rundt 2070. Jeg vet ikke hvordan det er med dere, men jeg synes det er en ganske formidabel tanke, sa Støre og det gikk en merkbar mumling over Muséplassen.

– Det er ikke ofte jeg tenker på 2070-tallet, jeg som håper å runde 80 i 2040. Men da jeg jobbet med denne talen, så tenkte jeg at dere skal forme samfunnsutviklingen i Norge fra i dag, i 2023, helt fram til 2070-tallet, sa Støre.

Få karakterer og bygge karakter

I talen sin snakket Støre også om demokrati og ytringsfrihet, klimaomstilling og forskningens bidrag, før han igjen kom med noen råd til de nye studentene.

– Du skal lese, lære og svare på det du har lært i årene som kommer. Semester etter semester, oppgave etter oppgave, og du skal sikkert tenke mange tanker om karakterer. Da vil jeg legge til, vel så viktig som karakterene, er karakteren, sa Støre til studentene.

Han minnet dem om de store valgene de skal ta i årene som kommer: – Fase ut fossile brensler. Fase inn fornybar kraft. Berge havene våre. Sikre fredfull utnyttelse av informasjonsteknologi og bioteknologi. Møte internasjonal migrasjon. Stå sammen i bekjempelse av ekstremisme og hat. Og ta vare på i sikkerheten i landet vårt. Alt dette mens vi hegner om tilliten til hverandre og i samfunnet. Etikk og moral blir riktigere. Karakterer og karakter side om side.

En faddergruppe har valgt Musikkpaviliongen som oppmøtested før Velkomstseremonien. Foto: Julia Loge

Studietid er mer enn studier

Både Støre, Hagen, ordfører Engø og studentleder Kaja Ingdal Hovdenak oppfordret studentene til å vise omtanke for hverandre og engasjere seg i noe mer enn bare studier.

– Hvis jeg skulle gi ett råd, her jeg står på studiestart i 2023, så gjør jeg det jeg sa til en faddergruppe tidligere i morges: I tillegg til studiene, bli med på noe utenom studiene. Idrett, kultur, frivillighet, studentpolitikk. Det er små og avgjørende og berikende fellesskap i det store fellesskapet, sa Støre.

  • Les mer: