Annonse
Holbergprisen 980x150
Annonse
Holbergprisen mobil

UiO-rektor blir rektor ved Karolinska

Av Jørgen Svarstad

Publisert 27. april 2017

Sveriges regjering har bestemt at avtroppende UiO-rektor Ole Petter Ottersen blir rektor ved Karolinska Institutet i Stockholm.

Det melder den svenske regjeringen i en pressemelding. Ole Petter Ottersen tiltrer som rektor for det medisinske toppuniversitetet 1. august.

– Jeg er beæret over å bli utnevnt til rektor ved det Karolinska Institutet (KI) – et universitet jeg har sett opp til gjennom hele min karriere. Det er et stort privilegium å få lede en slik fremragende institusjon, sier Ottersen i en pressemelding fra Karolinska Institutet.

Ole Petter Ottersen går av som rektor ved Universitetet i Oslo 1. august. Da overtar Svein Stølen, som forrige uke vant rektorvalget.

Les intervju med Svein Stølen her: – Jeg klarer bare ikke å kaste den.  Den er jo så fin!

– Jeg ser fram til å komme i gang og arbeide sammen med KIs mange begavede forskere, styrerepresentanter, ansatte, studenter og mange samarbeidspartnere nasjonalt og internasjonalt. Sammen kommer vi å styrke allmennhetens tillit og intern entusiasme og stolthet, fortsetter Ottersen.

I en pressemelding kommenterer Helene Hellmark Knutsson,  Sveriges minister for høyere utdanning og forskning, utnevnelsen slik:

– Jeg ønsker Ole Petter Ottersen lykke til med sitt oppdrag for Karolinska Institutet og ser frem til et konstruktivt samarbeid.

Les også: Derfor vil Frank Aarebrot ha valgt rektor: – Vil ikke ha blårussen inn på universitetet

Ottersen er allerede anbefalt i flere organer, skriver Uniforum. Først har søkekomiteen, valgkomiteen og styret valgt ut kandidater til tester og intervjuer. Deretter ble det bestemt at den kommende rektoren skulle forstå svensk, og da var Ottersen den eneste skandinaviskspråklige kandidaten igjen på listen. Dermed anbefalte valgkomiteen ham, som eneste kandidat, til hörandeforsamlingen. Der fikk han 85 av 90 stemmer, skriver Uniforum. Valget ble godkjent av styret, som sendte forslaget til regjeringen.

Rektorperioden ved Karolinska er seks år.

Macchiarini-skandalen 

Siden i fjor har det medisinske i Stockholm vært ledet av vikarierende rektor Karin Dahlman-Wright. Hun måte tre inn i rollen etter at rektor Anders Hamsten trakk seg som følge av den mye omtalte Macchiarini-saken. Stjerneforskeren Paolo Macchiarini ved Karolinska opererte inn kunstige luftrør i en rekke pasienter, og ifølge hans egne forskningsartikler var dette en suksess. Men så døde pasientene hans, en etter en.

Les også: Macchiarinis siste pasient fra Karolinska er død

Ole Petter Ottersen var også på et tidspunkt kandidat som rektor ved Göteborgs universitet. Dette var samtidig som han var aktuell som rektor ved Karolinska. Ved Göteborgs universitet ble han også innstilt som rektor, men Ottersen trakk sitt kandidatur.  Tre medlemmer av rekrutteringskomiteen i Göteborg rykket ut med sterk kritikk av Ottersen. De beskyldte ham for uærlig spill, og hevdet at Ottersen haddelovet at han ville trekke seg fra rekrutteringsprosessen ved Karolinska hvis han ble innstilt som rektor i  Göteborg.

Les også: