Utfordrer Støre på ABE-kuttene: – Jeg er utålmodig
LUKK

Utfordrer Støre på ABE-kuttene: – Jeg er utålmodig

Av NTB

Publisert 24. november 2021 kl. 08:28

Regjeringen må følge opp løftet om å fjerne de borgerliges ostehøvelkutt «ved neste korsvei», krever LO Stat-leder Egil André Aas.

Videreføringen av den borgerlige regjeringens ostehøvelkutt er blant sakene statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) trolig må svare for når han gjester LO Stats tradisjonsrike kartellkonferanse på Gol onsdag. 

Støre-regjeringen går ikke langt nok i sitt budsjettforslag, slår LO Stat-leder Egil André Aas fast. 

– Enn så lenge har jeg forståelse for at dette tar tid, men jeg er utålmodig på vegne av meg selv, forbundet og staten, sier Aas til NTB. 

Ostehøvelen er fortsatt i bruk 

Ostehøvelkuttene ble innført av Solberg-regjeringen i 2015 gjennom den såkalte avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE). Den innebærer at alle offentlige virksomheter årlig må kutte sine budsjetter med 0,5 prosent.

Fakta
ABE-reformen:

ABE-reformen innebærer et flatt kutt til universitetene og høyskolene på 0,5 prosent, som er ment å stimulere til økt effektivisering.

* I praksis gjøres kuttene ved at først regnes det ut hvor mye hvert universitet eller høyskole skal få neste år, og så trekkes det 0,5 prosent av denne summen.

I Hurdalsplattformen står det at regjeringen skal "Fjerne ordningen med ABE-kutt og erstatte den med målrettede prosesser og
effektivitetsmål.

Regjeringen foreslo ikke å fjerne kuttene i sitt tilleggsbudsjett.

LO Stat, som organiserer mange statlige ansatte, har lenge krevd at reformen skrotes. 

Arbeiderpartiet har gjentatte ganger lovet å få en slutt på de flate kuttene. Da han gjestet kartellkonferansen i 2018, lovet Støre å begrave ostehøvelen. Senest i oktober i år bekreftet arbeids- og sosialminister Hadia Tajik (Ap) at regjeringen vil legge høvelen i skuffen. 

Men i tilleggsnummeret til statsbudsjettet for neste år viderefører Arbeiderpartiet og Senterpartiet den omstridte reformen.

Ser mot 2023-budsjettet

Først i statsbudsjettet for 2023 vil regjeringen «vurdere hvordan ABE-ordningen kan erstattes med målrettede prosesser og effektivitetsmål», heter det.

Aas forventer at regjeringen holder det den har lovet. Han viser til at løftet om å fjerne ABE-kuttene også er skrevet inn i Hurdalsplattformen. 

– Ved neste korsvei forventer jeg at det skjer noe på dette, sier Aas, med henvisning til 2023-budsjettet. 

– Regjeringen skriver i Hurdalsplattformen at de ønsker å samarbeide med oss. Da er dette en sak som må diskuteres, legger han til. 

Les også: