Venter med nye studieplasser
LUKK

Venter med nye studieplasser

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 10. oktober 2011 kl. 15:06

 

Aldri før har så mange søkt seg til høyere utdanning. Likevel oppretter ikke regjeringen noen nye studieplasser i statsbudsjettet for 2012, skriver studentavisen Universitas.

– Flere kan stenges ute

– Det er spesielt ubehagelig, fordi vi vet at det kommer til å bli veldig mange flere studenter, og disse finansieres ikke. Dette kan gi to resultater: Enten stenges flere ute av høyere utdanning, ellers så vil kvaliteten på utdanningen til de som allerede er inne svekkes, sier Kim Kantardjiev, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO) til Universitas.no.

I den rødgrønne-regjeringens forslag til statsbudsjett er det ingen penger til nye studieplasser. Regjeringen foreslår en økning på 240 millioner kroner for å finansiere de nye kullene på studieplassene som ble opprettet i 2009 og 2011, men det gis ingen penger til nye studieplasser i årets budsjett.

Avviser studentfrykt

– Personer som ikke har fått studieplass kan jeg skjønne er bekymret. Vi har truffet på bølgen, bølgen går opp, og dette er et spørsmål jeg er overbevist om at vi kommer tilbake til. I år har vi nok med å følge opp den økte kapasiteten som vi la til rette for. Vi venter med enda å øke kapasiteten, det har å gjøre med hvor mange studenter vi fysisk har plass til. Dette er også et spørsmål om balansegangen mellom kvalitet og det å ta imot studentene, sier statsråd Tora Aasland..Hun mener frykten til NSO er ubegrunnet.

– Vi bevilget nye studieplasser i 2006, 2009 og 2011. Selv om vi ikke bevilger nye plasser hvert år, betyr ikke det at det ikke er en økt mulighet for å ta imot nye studenter. Samtidig må økt kvalitet og generelle kvalitetskrav tas på alvor. Dette regner jeg med NSO er enig i.