– Vi må lage vårt eget spor
LUKK

- Vi må lage vårt eget spor

Av Andreas Høy Knudsen

Publisert 9. april 2013 kl. 12:46

Rammene er minimale, men argumentene for et kompetanseløft står ved lag, mener Åge Hultgren i Forskerforbundet.

--vi-m--lage-v-rt-eget-spor


– Det er en gammel vise vi har hørt i alle år at det ikke skal gis noe, og det må vi taktisk sett bare vri oss unna, sier Åge Hultgren.

Fakta
<

 

Denne artikkelen er hentet fra Forskerforums papirutgave. Etter av bladet ble trykket har NHO og LO kommet til enighet om oppgjøret i næringslivet.

Årets lønnsoppgjør er ventet å bli det svakeste på flere år etter at partene i privat sektor har signalisert enighet om moderasjon. NHO og LO klarte imidlertid ikke å nå en forhandlingsløsning like før påske, og oppgjøret gikk derfor til mekling hos Riksmekleren. Da Forskerforum gikk i trykken, var det ennå uavklart om meklingen ville føre fram. Avtalen i privat sektor vil uansett danne utgangspunktet når statsoppgjøret starter (se faktaboks).

– Målet om å redusere lønnsgapet mellom privat og offentlig sektor for arbeidstakere med høyere utdanning står fast. Vi vil kreve sentrale tillegg som sikrer reallønnsvekst for medlemmene, sier generalsekretær Sigrid Lem i Forskerforbundet.

– Må vri oss unna

At det er lite å forhandle om i kroner og øre, gjør ikke behovet for et godt lønnsoppgjør mindre. Dette er utgangspunktet til Åge Hultgren, hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved Universitetet i Stavanger og varamedlem av hovedstyret i forbundet. Hultgren tar til orde for å bryte med føringene fra privat sektor, uansett om det ender med marginale tillegg eller et reelt nulloppgjør.

– Det er en gammel vise vi har hørt i alle år at det ikke skal gis noe, og det må vi taktisk sett bare vri oss unna, sier Hultgren. Han konstaterer at universitetene og høyskolene står overfor utfordringer som fullstendig overskrider hensynene i det private lønnsoppgjøret.

– At en gruppe som høyskolelektorene ligger 70 000 kroner etter sine kollegaer i skoleverket, er et klart signal om at rammen fra privat sektor er uegnet for oppgjøret i staten, ifølge Hultgren.

Unio skriver i sin inntektspolitiske uttalelse rett før påske at det utvidete frontfaget, som består av den samlede lønnsveksten sentralt og lokalt for sektorene som konkurrerer med utlandet, er et minstekrav ved årets lønnsoppgjør.

Problem for Norge

Forskerforbundet organiserer nærmere 2300 høyskolelektorer, og ifølge lønnsstatistikken ligger de 50 000 kroner bak skoleverket før ansiennitet. Med 15 års ansiennitet er lønnsforskjellen 70 000 kroner. Noe tilsvarende gjelder gruppen på 1100 universitetslektorer i staten. Hultgren mener lektorene illustrerer problemet som må fram i lønnsforhandlingene:

– Vi er nødt til å skaffe folk til vår sektor, men vi mangler søkere på stipendiatstillinger, og vi har hele institutter uten en eneste norsk søker, sier Hultgren. Han viser til hjembyen Stavanger, hvor arbeidslivet er på desperat utkikk etter kandidater med utdanning fra et universitet som ikke makter å rekruttere fagfolk på grunn av sviktende lønn.

– Våre medlemmer har et gjennomsnittlig etterslep på 100 000 kroner i forhold til andre områder i staten. Vi har ikke noe valg – vi må vise resultater, advarer Hultgren. Han understreker at kvalitet i undervisning er like viktig som i forskning.

– Når vi får dokumentert at tre av ti studenter faller fra i løpet av lærerutdanningen, og at frafallet i videregående utdanning er opp mot 50 prosent, så har hele Norge et problem, sier Hultgren.

Lik lønnsutvikling

Før årets mellomoppgjør ble partene enige om å legge særlig vekt på lønnsutviklingen i 2012 i offentlig sektor sammenlignet med lønnsutviklingen for arbeidere og funksjonærer i industrien. Ifølge Teknisk beregningsutvalg er årslønnsveksten fra 2011 til 2012 om lag fire prosent for både industriarbeidere og for industrifunksjonærer i NHO-bedriftene – det samme som lønnsveksten i både stat og kommune. At oppgjøret i fjor ikke gikk i favør av privat sektor, øker risikoen for et nulloppgjør i staten i år.

– Overhenget fra i fjor er dessuten stort, slik sett har vi begrensede rammer til disposisjon, sier Sigrid Lem. Åge Hultgren mener det ikke finnes noe alternativ til å kjempe for saken og ha tro på egen argumentasjon:

– Vi kommer til å få beskjed om at i år passer det ikke, men i stedet for å vente på at toget skal stå klar på stasjonen, så er vi nødt til å lage vårt eget spor. Det er en meget god investering for staten å legge både én, to og tre milliarder kroner inn i et skikkelig kompetanseløft, sier Hultgren.