Ber en ny regjering holde seg unna Nesna: – Vi er mot detaljstyring av sektoren
LUKK
Annonse
Annonse

Ber en ny regjering holde seg unna Nesna: – Vi er mot detaljstyring av sektoren

Av Jørgen Svarstad

Publisert 29. september 2021 kl. 09:47

Universitets- og høgskolerådet, som representerer 32 universiteter og høyskoler, ber Sp, Ap og SV om å ikke blande seg inn i Nesna-saken.

Nedleggelsen av Nord universitets studiested på Nesna i Nordland ble et tema i valgkampen.

I slutten av juli kom Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på besøk.

– Etter valget skal vi skrive regjeringserklæring om at det skal være høyskole på Nesna. Som et symbol på en ny politikk, sa han da.

Og det skulle gå fort:

–  Neste år skal folk møtes igjen her og feire at høyskolen er gjenåpnet, sa han i følge Aftenposten.

Han har Arbeiderpartiet og SV med seg på at høyskolen skal gjenoppstå, i en eller annen variant.

Men nå advarer organisasjonen Universitets og høgskolerådet (UHR), som er talerør for 32 høgskoler og universiteter i Norge, mot at en ny regjering griper inn. Det skriver VG. Rådet har skrevet et brev til de tre partiene som nå sonderer om mulighetene til å forhandle om en regjeringsplattform.

Sunniva Whittaker er leder for Universitets- og høgskolerådet og rektor ved Universitetet i Agder. Foto: UiA

På spørsmål fra VG om dette kan tolkes som  som en advarsel mot at Sp og en ny regjering vil bevare- og satse på Høgskolen i Nesna, svarer UHR-leder Sunniva Whittaker.

– Ja, vi er mot detaljstyring av sektoren. Det gjelder også i saken om nedleggelse av studiesteder som på Nesna. Vår holdning er at det er institusjonene og universitetsstyrene som skal styre dette.

– Jeg tenker at universitets- og høyskolesektoren selv må gis tillit – og selv er den som best har oversikt over og styring med studieinstitusjonene, sier Whittaker.

På kravlisten UHR sendte tirsdag er det også et punkt om å gi universiteter og høyskoler handlingsrom og penger til å ta enda større ansvar for livslang læring. De ber også om å innfri studentenes krav om å øke studiestøtten til 1,5 G (ganger grunnbeløpet i folketrygden), samt å etablere en opptrappingsplan for digitalisering av sektoren.

Les også: