Demonstrerte mot å legge ned studiesteder: – Vi føler oss lurt
LUKK

Demonstrerte mot å legge ned studiesteder: – Vi føler oss lurt

Av Tekst: Aksel Kjær Vidnes Foto: Hans Petter Sørensen

Publisert 13. juni 2019 kl. 11:18

Se bildene fra onsdagens markering foran Stortinget.

Onsdag 12. juni var det et sterkt nordnorsk nærvær i hovedstaden. Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland holdt en markering foran Stortinget. En rekke stortingspolitikere og lokale helgelendinger stilte opp og holdt appell til støtte for de nedleggingstruede campusene i Nesna og Sandnessjøen ved Nord universitet. Studiestedene Nesna, med lærerutdanningen, og Sandnessjøen, med lærer- og sykepleierutdanningen, er foreslått nedlagt i ledelsens forslag til ny studiestedstruktur. Utdanningene skal konsentreres ved campusene Bodø og Levanger, med Mo i Rana, Steinkjer og Stjørdal som studiesteder (se faktaboks). Universitetsstyret skal fatte sin beslutning 26. juni. Ikke stjel lærerne våre! ropte forsamlingen 

– Ikke stjel lærerne våre! ropte forsamlingen, ropte de fremmøtte.

Her kan du se bilder fra markeringen. Artikkelen fortsetter under billedserien. Foto: Hans Petter Sørensen

Bunadskledde demonstranter møtte opp foran Stortinget.
SV-leder og Audun Lysbakken og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

SV-leder Audun Lysbakken
Professor emeirtus i journalistikk Sigurd Allern holdt appell.
Nasjonal talsperson i MDG Une Bastholm.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Fusjonsavtalen ble brutt

Catrine Hole og Birgit Sivertsen Holmen som er med å arrangere demonstrasjonen, ønsker å få frem sider ved saken som de mener har vært underkommunisert da ledelsen ved Nord universitet fremmet forslaget om ny studiestedstruktur. De er kritiske til rapporten som ligger til grunn for forslaget, og til hvordan universitetet har fulgt opp fusjonsplattformen da Nord universitet ble opprettet i sammenslåingen mellom Universitetet i Nordland, Høgskolen i Nesna og Høgskolen i Nord-Trøndelag i 2016.

– Vi skrev under på de lovnadene som ble gitt om at utdanningstilbudet på Helgeland og Nesna skulle ivaretas og utvikles, sier Catrine Hole. – Den avtalen ble brutt, enkelt og greit. Det har kommet mer og mer frem i lyset nå.

– Vi opplever veldig stor støtte blant de politiske partiene, bortsett fra Høyre og Fremskrittspartiet, som meldte pass, sier Birgit Sivertsen Holmen.

– De har fått beskjed om ikke å uttale seg før styret har fattet sin beslutning. De har fått munnkurv, og det er veldig synd. Vi har mange med oss i opposisjonen, men vi har også med oss nestlederen i Kristelig folkeparti.

– Jeg føler meg lurt

Krfs 2. nestleder Ingelin Noresjø var på Nesna tirsdag 11. juni på konferansen «Høyere utdanning på Helgeland – utvikling eller avvikling». Noresjø holdt et innlegg der hun åpnet med å si at «vi burde ikke vært her i dag». Hun understreket alle forutsetningene for fusjonen, at Nesna og Sandnessjøen skulle styrkes og satses på.

– Jeg føler meg rett og slett lurt. Jeg trodde på Torbjørn Røe Isaksen da han forsikret om at fusjonen skulle styrke Nesna og Helgeland. Jeg forsvarte fusjonen på grunnlag av det. Bare fire år etter denne kongelige resolusjonen foreslår universitetet nedleggelse. Jeg føler meg lurt, jeg føler meg ført bak lyset, jeg føler meg snytt. Politiske beslutninger er ingenting verdt i sånne situasjoner. Det svekker demokratiet og det fører til avmakt hos folk, sa Noresjø til kraftig applaus fra et fullsatt auditorium på Nesna.

I tillegg til henne vil også SV-leder Audun Lysbakken, SP-leder Trygve Slagsvold Vedum, Rødt-leder Bjørnar Moxnes og AP-nestleder Bjørnar Skjæran holde innlegg.

– Jeg vil uttrykke en støtte til demonstrasjonen. Min holdning er at den diskusjonen som Nord universitet er inne i nå er politisk skapt og må løses politisk, sier Bjørnar Skjæran til Forskerforum.

Han mener regjeringen ikke har gitt Nord universitet gode nok betingelser, og at regjeringen må ta ansvar etter at den har gjennomført det han mener er en «tvangsfusjon» da Universitetet i Nordland ble slo seg sammen med Høgskolen i Nesna og Høgskolen i Nord-Trøndelag.

– Ansvaret ligger hos regjeringen

– Vi har en regjering som har gjennomført en tvangsfusjon, og som ikke har gitt det nye Nord universitet den drahjelpen universitetet trenger for å kunne utvikle seg. Man har også endret på rammebetingelsene underveis og har bestilt en ny studiestedstruktur. Det er en situasjon som er politisk skapt, og ansvaret ligger hos statsråden og hos regjeringen, sier Skjæran.

Han er selv fylkespolitiker i Nordland fylke, hvor han er gruppeleder for Ap i fylkestinget og tidligere har vært ordfører i Lurøy kommune.

– Nordland er et fylke med veldig spredt bosetning. Det er åpenbart at man trenger en sterk hovedcampus i Bodø, og man trenger utdanning både nord og sør i fylket. Skal man møte kompetansebehovet i regionen, må man ha det på plass. Det er et politisk ansvar.

– Ville det sett annerledes ut med dere i regjering?

– Vi har i våre alternative statsbudsjett hatt mange forslag som ville bedret situasjonen, med 3000 nye studieplasser, flere stipendiatstillinger og bedre finansiering. Men det er åpenbart at det må jobbes med rammebetingelsene for flere av de nye universitetene.

– Vil kunne skje andre steder i landet

Også ordfører i Nesna Hanne Davidsen vil holde en appell. Hun opplever at støtten for utdanningsstedene på Helgeland er økende.

– Det mobiliseres stadig mer og støtten og interessen øker. Jeg har vært flere ganger i Oslo og snakket med politikere fra flere partier. Det er interesse for saken vår, og jeg håper vi kan få en annen beslutning i styret enn det rektor innstiller på. Det er en stor og viktig sak med store konsekvenser. Vi føler oss lurt, for vi hadde en god avtale da vi gikk inn i fusjonen. Vi hadde med oss 130 millioner inn, overskudd og penger på bok. Etter fusjonen har vi sett en negativ utvikling der veldig mange studier har blitt lagt ned, stikk i strid med fusjonsplattformen. Vi appellerer om at Stortinget tar dette inn over seg, sier Davidsen.

Arrangørene i Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland advarer også om å tro at dette bare er en lokal sak som angår folk langs kysten i Nordland.

– Hvis ledelsen ved Nord universitet får viljen sin, vil det kunne skape presedens mange steder i landet. Det er flere høyskoler og universiteter som er spredt på mange campus. Hvis Nord får lov til å bare legge dem ned, vil andre kunne følge etter. Man slipper ikke unna denne saken bare fordi man ikke bor på Helgeland, sier Catrine Hole.

  • Les også: