Disse seks universitetene får penger til å utdanne permitterte og ledige
LUKK
Annonse
Annonse

Disse seks universitetene får penger til å utdanne permitterte og ledige

Av Jørgen Svarstad

Publisert 17. mai 2020 kl. 23:20

Seks universitetert får til sammen 20 millioner kroner for tilby kompetanseheving til permitterte og arbeidsledige denne våren.

Det skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding fredag. De ekstraordinære midlene ble delt ut etter en kartlegging der universiteter og høyskoler svarte på hvilke muligheter de har til å utvide kapasiteten i allerede eksisterende utdanningstilbud. Seks universiteter ble plukket ut fordi de meldte inn flest tilbud innen relevante fag som kan komme raskt i gang. 

Slik blir pengene fordelt:

  • Universitetet i Sørøst-Norge, 3,5 millioner
  • UiT Norges arktiske universitet, 3,5 millioner
  • Universitetet i Agder, 3,5 millioner
  • NMBU, 3,5 millioner
  • NTNU, 3 millioner
  • Universitetet i Stavanger, 3 millioner

– Den store jobben nå er å ta Norge ut av krisen. Da må vi sørge for at permitterte og ledige kan bruke tiden nå på å formalisere eller oppdatere kompetansen sin, slik at de står bedre rustet til arbeidslivet når vi får fart igjen på norsk økonomi, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i pressemeldingen.

Til fagområder hvor ledigheten er høy

Pengene gis til institusjoner som har kapasitet innenfor fag som møter samfunnets behov og fag som retter seg mot næringer med økt ledighet. Derfor har blant annet økonomi og administrasjon, ingeniørfag, reiseliv og helse, blitt vektlagt i tildelingen. I tillegg har det vært viktig at tilbudene kan komme i gang innen kort tid og gjennomføres raskt, står det i pressemeldingen.

– Det er fornuftig å bruke den ledige tiden på kompetansepåfyll. Derfor har det vært viktig å oppskalere tilbud innenfor fagområder hvor det er mange permitterte og ledige, og sørge for at dette kommer raskt på plass slik at folk kommer i gang med utdanningen, sier Asheim.

De 20 millionene er en del av kompetansepakken som ble lagt frem i starten av april.

Universitetene prioriterer selv hvilke av tilbudene de vil realisere, ut fra kapasitet og etterspørsel lokalt. Myndighetene forventer at universitetene har god dialog med lokale virksomheter og partene i arbeidslivet om hvor behovet er størst.

  • Les også: