Av NTB
Publisert 25. januar 2023
Al-Azhar ble grunnlagt på 900-tallet og regnes som en av verdens viktigste sunnimuslimske utdanningsinstitusjoner.
Jan Hjärpe, professor i islamstudier ved Lunds universitet, sier al-Azhar-universitetet har en svært sterk stilling i den islamske verden.
– Dette er en kraftfull markering som kan få konsekvenser, sier han om oppfordringen til boikott av svenske varer.
Bakgrunnen for oppfordringen onsdag er demonstrasjoner i de to landene der koraner er blitt ødelagt.
Den dansk-svenske høyreradikale politikeren Rasmus Paludan brente en koran i Stockholm i helgen. Dagen etter ble sider revet ut av en koran av en leder i den antiislamske bevegelsen Pegida i Haag.
Hendelsene krenker muslimer, mener al-Azhar, som beskylder regjeringene i Sverige og Nederland for å beskytte «barbariske forbrytelser under den umenneskelige og umoralske fanen de kaller ytringsfrihet».
Hjärpe tror også det er en risiko for at al-Azhars uttalelse vil påvirke eksporten av olje til Sverige.
Koranbrenningen i Stockholm utløste også sterke reaksjoner fra Tyrkia, og president Recep Tayyip Erdogan sa at Sverige ikke lenger kunne forvente tyrkisk støtte til sin Nato-søknad.
I etterkant av Paludans protest har det vært demonstrasjoner mot Sverige i Tyrkia, Pakistan, Afghanistan, Jordan og flere andre muslimske land.
Koranbrenningen i Stockholm er ikke den første hendelsen i Skandinavia som har vekket al-Azhar-universitets vrede. Etter trykkingen av Muhammed-karikaturene i Jyllands-Posten for rundt 15 år siden oppfordret al-Azhar til boikott av det danske meierikonsernet Arla.