Forskningsrådet snur: Plan S skal ut på høring
LUKK

Forskningsrådet snur: Plan S skal ut på høring

Av Jørgen Svarstad

Publisert 14. november 2018

Flere har krevd høring om den omstridte åpen tilgang-planen Plan S. Nå snur Forskningsrådet.

Det melder Khrono. 

Flere har krevd at Plan S, som har  krav om full åpen tilgang for offentlig finansierte vitenskapelige artikler fra 2020, skal ut på høring.

Annonse

Blant annet mener Forskerforbundet at konsekvensene er så vidtrekkende at det er nødvendig før vedtak.  Jusprofessor Hans Petter Graver har også argumentert for at høring er påkrevd. Og nå snur Forskningsrådet.

— Gitt temperaturen i debatten tror jeg det er hensiktsmessig at vi nå legger opp til å motta systematiserte innspill. Dette blir en anledning for både institusjoner, fagmiljøer, fagforeninger og enkeltforskere til å gi sine tilbakemeldinger, sier direktør i Forsknignsrådet John-Arne Røttingen til Khrono.

Det er Forskningsrådet som skal arrangere høringsrunden, etter at en veileder for hvordan planen skal innføres er klar mot månedsskiftet november/desember.

Det skal ifølge Khrono arrangeres en rekke høringsrunder. Først nasjonale runder i flere land, inkludert i Norge, før en endelig internasjonal runde. 14 statlige forskningsfinansiører i Europa har så langt skrevet under på avtalen.

Røttingen har tidligere sagt at det ikke er nødvendig med høring av Plan S fordi «endringer av krav i Forskningsrådets kontrakter forankres ikke i offentlige høringer».

Les også: