– Ingen norske!
LUKK
Annonse
Annonse

– Ingen norske!

Av Jørgen Svarstad

Publisert 1. april 2020

Det europeiske forskningsrådet har delt ut 450 millioner euro til forskere i 20 land. Norske forskere fikk ingen ting. Det får UiO-rektor Svein Stølen til å reagere.

Tirsdag annonserte Det europeiske forskningsrådet (ERC) tildelingen av 450 millioner euro i såkalte ERC Advanced Grants, skriver Khrono. EU-stipendene deles ut til forskere som er ledende innen sitt fagfelt. I år gikk midlene 185 forskere ved universiteter og forskningssentre i 20 land. Høyest andel Tyskland (35), Storbritannia (34) og Frankrike (21), skriver avisen.

Kunngjøringen fikk rektor ved Universitetet i Oslo Svein Stølen til å reagere slik på Twitter:

Annonse

For helt riktig: Ingen av tildelingene går til norske forskere.

Stølen etterlyser fokus på grunnforskning og fremragende forskning.

– Vi er ikke ute etter å problematisere andres måte å jobbe på, men vi må sørge for å lykkes på denne viktige arenaen.

Han viser blant annet til at fremragende forskning har blitt fjernet som prioritering i langtidsplanen for forskning og høyere utdanning.

– Det er ikke rart vi ikke lykkes med dette i EU om vi ikke prioriterer det i Norge. De må vise i praksis det de signaliserer i festtalene, vi skal være i front, vi skal sprenge barrierer, sier han videre.

I denne artikkelen fra 2018 kan du lese intervjuer med norske forskere tidligere har klart å hente hjem de ettertraktede EU-stipendene: