«Krisestemning» i Folkehelseinstituttet
LUKK

«Krisestemning» i Folkehelseinstituttet

Av Lina Christensen

Publisert 22. mars 2023 kl. 11:47

Folkehelseinstituttet må kutte og ansatte risikerer oppsigelse. Verneombudene melder om at ansatte opplever stor usikkerhet.

Folkehelseinstituttet (FHI) må gjennom kraftige kutt. Direktør Camilla Stoltenberg sa før jul at hun aldri har opplevd en lignende situasjon i løpet av sine 20 år i FHIs ledelse. Bakgrunnen for kuttet er bortfall av midlertidige koronamidler og prisøkning.

Ifølge Aftenposten har forskere og ansatte i FHI den sisten tiden blitt kalt inn til møter med ledelsen der de får beskjed om at man kan bli sagt opp. Mindre grupper med ansatte skal ha fått vite at én eller to av dem skal ut.

I løpet av året skal 226 årsverk kuttes. En del av dette er ansatte som har tatt sluttpakke eller gått av med pensjon. I tillegg har midlertidige ansatte sluttet. Utover dette ligger det an til at 38 personer kan bli oppsagt, ifølge Aftenposten. Hvem som mister jobben, blir klart etter påske.

– Ansatte opplever stor usikkerhet

Hovedverneombud ved FHI, Rolf Erik Kolstad, sier til Aftenposten at verneombudene har skrevet brev til ledelsen, der de blant annet tar opp at ansatte har blitt sykmeldt av situasjonen.

– Ansatte opplever stor usikkerhet i utvelgelsesprosessene. Flere med lang erfaring, ansiennitet og høy kompetanse står i fare for å bli valgt. Flere kan få problemer med å få ny jobb, sier Kolstad.

Marc Gayorfar, tillitsvalgt for Norsk tjenestemannslag (NTL), beskriver situasjonen i FHI som «krisestemning».

– Det er skikkelig ille nå. Det er verre enn noen gang, sier han til avisen.

Økning i ledere med millionlønn

Aftenposten har snakket med ansatte og tillitsvalgte ved FHI som mener deler av kuttene kunne ha vært unngått. De peker blant annet på at antallet ledere i FHI har økt. I 2017 var det 71 ledere, ifølge Dagsavisen. I dag er antallet 90, ifølge tall Aftenposten har fått fra FHI. 55 av dem har over en million i lønn.

Så sent som 1. desember – lenge etter at budsjettsituasjonen var kjent – hentet for eksempel FHI den tidligere sykehustoppen Jan Frich til å lede avdelingen for helsetjenester. Frich får over 1,55 millioner kroner i lønn.

Assisterende direktør i FHI, Gun Peggy Strømstad Knudsen, sier til Aftenposten at FHI står i en vanskelig situasjon. Men hun avviser at lederne er forskånet for kutt og sier at det vil bli færre ledere som følge av omstillingen.

Les også: