Kvinner går til sak mot eliteuniversitet: Krever adgang til lukkede «gutteklubber»
LUKK
Annonse
Annonse

Kvinner går til sak mot eliteuniversitet: Krever adgang til lukkede «gutteklubber»

Av Jørgen Svarstad

Publisert 14. februar 2019 kl. 13:38

Tre kvinnelige studenter saksøker Yale-universitetet. De hveder å blitt seksuelt trakassert på studentfester, og krever at kvinner får adgang til de lukkede studentforeningene.

De lukkede amerikanske studentorganisasjonene for studenter ved amerikanske eliteniversiteter – fraternities – er beryktet for sin aggressive festkultur. De gir gjerne tilgang til mektige nettverk som senere kan gi jobbmuligheter. Og bare menn har adgang (lignende organisasjoner for kvinner heter sororities).

Denne uken varslet tre kvinnelige studenter ved eliteuniveristetet Yale søksmål mot universitetet og ni slike studentorganisasjoner, ifølge blant annet Reuters. 

Diskriminering og seksuell trakassering

De hevder alle at de har blitt utsatt for seksuell trakassering på fester i regi av organisasjonene. Og de sier de har blitt nektet medlemskap. Saksøkerne vil forby organisasjonene å nekte kvinner adgang, og mener kvinner også skal få tilgang til lederposisjoner i organisasjonene.

Ifølge stevningen bryter universitetet med den føderale utdanningsloven som forbyr kjønnsdiskriminering.

Kvinnene som saksøker Yale-universitetet har fått mye oppmerksomhet, blant annet i storavisen The New York Times. Foto: Skjermdump

De tre kvinnene hevder universitetet har latt en kultur der brorskapene med sine drikkefester i fraternity houses utenfor campus, får sette premisset for det sosiale livet på universitet. Yale hevder selv at organisasjonene er lite fremtredende på universitetet.  Saksøkerne sier at finnes få alternativer til festene for kvinner som ønsker å sosialisere og treffe andre studenter.

– Dro opp skjørtet

Ifølge Reuters hevder en av saksøkerne, Ry Walker (20), at en person dro opp skjørtet hennes og tok henne i skrittet på en studentfest i 2016. Det var mørkt og mye mennesker i rommet, og hun vet ikke hvem som gjorde det. Senere skulle hun oppdage at mange andre kvinnelige studenter på Yale hadde hatt lignende opplevelser. Hun hevder denne type seksuell trakassering har blitt normalisert.

– Ikke bare fremmer de en svært giftig seksuell kultur, men gir også økonomiske og karrieremessige fordeler til medlemmene, sier hun. En av de andre saksøkerne, afroamerikaneren Anna McNeil, sier ifølge The New York Times at hun ble nektet adgang til en fest, mens den hvite kvinnen bak henne ble sluppet inn.

– Vi spiser sammen, har undervisning sammen og eksisterer sammen på universitetet. Men på grunn av måten organisasjonene styrer livet på campus, og kontrollen de har over de sosiale arenaer, innebærer det at på fredag og lørdag kveld, er menn de eneste som har makt, sier saksøker Ry Walker ifølge avisen.

Yale-universitetet vil ikke kommentere søksmålet. Yale har imdlertid tildligere hevdet at de ikke kan straffe studentorganisasjonene fordi de er uregistrerte organisasjoner utenfor campus. Saksøkerne fremhever imidlertid at de lar dem bruke universitetets navn, epost-adresser, oppslagstavler og stå på campus for å rekruttere medlemmer.

Student døde

Brorskapene for studenter har i mange år vært utsatt for mye kritikk. Det har stadig kommet historier om hard festing, seksuelle overgrep og fornedrende innvielsesritualer for nye medlemmer. I 2017 døde studenten Timothy Piazza ved Pennsylvania State University etter å ha falt ned en trapp i forbindelse med et drikkerituale i foreningen. I stedet for å ta han til sykehuset, la de den bevisstløse Piazza på en sofa, og han døde to dager senere.

Ifølge The Guardian viser flere studier at menn som er medlem av disse studentorganisasjonene har tre ganger så stor sannsynlighet for å begå voldtekt enn andre studenter.

  • Les også: