Lærebøker tatt inn i ny boklov
LUKK

Lærebøker tatt inn i ny boklov

Av Julia Loge

Publisert 31. mars 2023 kl. 12:45

Ifølge kulturministeren er dette spesielt viktig for norsk fagspråk.

Regjeringen la i dag frem forslag til ny boklov for Stortinget. En viktig del av loven er fastprissystemet, som med den nye loven sikrer at alle nye titler får en fastpris i 12 måneder, uavhengig av utgivelsesform.

– Loven sikrer riktig fordeling og regulerer forholdet mellom forfatter, oversetter, forlag og bokhandel på en god måte. Bokloven er på mange måter litteraturbransjens svar på en tariffavtale, og det er derfor både god kulturpolitikk og god arbeidslivspolitikk i det som legges frem i dag, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen i en pressemelding.

Onsdag skrev Trettebergstuen på Facebook: «At loven omfatter lærebøker for høyere utdanning og fagbøker for profesjonsmarkedet er spesielt viktig for norsk fagspråk, som opplever sterk konkurranse fra engelsk.»

NSO-leder Maika Godal Dam.
– En fastprisløsning gir campusbokhandlere forutsigbarhete til å tilby et bredere mangfold av fagbøker og ha oppdaterte pensumlister, sier NSO-leder Maika Godal Dam. Arkivfoto: Julia Loge

I høringene til loven ønsket blant annet Norsk studentorganisasjon (NSO) og bokhandlerforeningen at lærebøker skulle inn i loven, mens forleggerne ikke ønsket det. Nå er NSO glade for å se et forslag til ny boklov på bordet der fastpris også gjelder fagbøker. 

– Studenter er den største gruppen lesere og kunder for fagbøker i Norge. For oss er det viktig at pensum av god kvalitet er tilgjengelig til en rimelig pris, uavhengig av hvor og hvordan du studerer, sier NSO-leder Maika Marie Godal Dam.

–Videre er det viktig for studenter å ha fagbokhandlere på campus som har tett samarbeid med institusjonen, fagansatte og studenter.

Norsk faglitterær forfatter og oversetterforening (NFFO) mener dette bidrar til at det kan skrives bøker på norsk i alle universitetsfag og sørger for at prisen på pensumbøker ikke blir styrt for mye av hvor mange studenter som faktisk tar faget.

– Dette er veldig viktig og veldig riktig litteraturpolitikk. I NFFO er vi særlig glade for at akademiske fagbøker og lærebøker i høyere utdanning blir omfattet av loven – noe vi har jobbet for lenge. Dette er viktig for utviklingen av norsk fagspråk og kunnskapsnasjonen Norge, sier Arne Vestbø i NFFO.

  • Les også: