Publisert 6. april 2021 kl. 10:46
– Våre medlemmer skal opp i lønn, sier Guro Elisabeth Lind, leder i Forskerforbundet og forhandlingsleder for Unio stat.
Lønnsforhandlingene i staten starter 27. april. Som vanlig skal frontfagene i privat sektor forhandle først. Det ble som kjent brudd mellom LO og NHO, og fredag starter meklingen. Resultatet der blir avgjørende for kravene til Forskerforbundet og Unio stat.
– Men bakteppet er klart: Våre medlemmer har arbeidet mer enn noen gang for å hjelpe samfunnet gjennom pandemien. Attpåtil viste vi moderasjon i forrige lønnsforhandling, sier Lind.
Hun viser til fjorårets krav fra industribedriftene i privat sektor om gjensidig moderasjon. Lind ble provosert da det viste seg at kun offentlig sektor hadde holdt seg innenfor kravet om 1,7 prosent lønnsvekst.
– Her flagges det at moderasjon er nødvendig for å bevare arbeidsplasser, så viser det seg at moderasjonen er ensidig, og at det kun var offentlig sektor som tok på seg det ansvaret.
Hun understreker at det er viktig med realisme.
– Det er en krevende situasjon, og det kommer ikke mye penger på bordet i år heller. Når det er sagt, så skal vi ha vår rettmessige del av kaka. Vi kan ikke tillate at privat sektor, finans og varehandel nok en gang stikker av med pengene.
– Er det ikke slik at lønnsoppgjørene i frontfagene skal være veiledende over tid?
– Ja, men her blander man sammen litt. I fjor sa konkurranseutsatt sektor at det er så trangt at vi ikke kan gå utover 1,7 prosent lønnsvekst. Det er urimelig at offentlig sektor skal ta på seg et samfunnsansvar og godta at egne medlemmer ikke får lønnsøkningen de fortjener – og så våkner vi til at industrien har spist kake som de har gjemt unna. Ensidig moderasjon er uaktuelt. Det øker lønnsgapet, og gjør det vanskeligere å rekruttere til nøkkelyrker i offentlig sektor, sier Lind.
– Institusjoner som Oslomet og Høgskolen på Vestlandet har gitt koronabonus til sine ansatte. Kommer dette til å påvirke den totale lønnsveksten i staten?
– Nei, det er så forsvinnende liten del av den store summen. Så godt som ingen har blitt kompensert for ekstraarbeidet. Hvis hele UH-sektoren hadde vært like flink som andre sektorer til å betale for merarbeid, så hadde vi fått en større bit av kaka, sier Lind.
Lind forventer at mellomoppgjøret blir vanskeligere enn vanlig. Det handler ikke bare om fordelingen mellom privat og offentlig sektor, men også om fordelingen innad i staten.
– Vi fikk en trøblete inngang. Det ene var problemet med gjensidig moderasjon. Det andre er forsvarsproblematikken i staten, som vi er nødt til å finne en løsning på. Forsvaret har høye kostnader i tillegg til vanlig lønn. Pengesluket spiser av potten til de andre, sier hun.
Les også: