Nesna får ikke egen høyskole. Blir en del av Nord universitet.
LUKK

Nesna får ikke egen høyskole. Blir en del av Nord universitet.

Av Jørgen Svarstad og Julia Loge

Publisert 1. desember 2021 kl. 11:14

– Nesna fortsetter som en del av Nord universitet, sier statsråd Ola Borten Moe (Sp). – Jeg opplever vi holder på å bli lurt på nytt, sier aksjonsleder Jenny Myklebust.

Det blir ingen ny høyskole på Nesna, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.

Styret ved Nord universitet vedtok å legge ned campus Nesna i 2019, med virkning fra neste høst. Det har siden vært et stort folkelig engasjement for å sikre høyere utdanning på Nesna. Kunnskapsdepartementet skriver i en pressemelding at det har vært viktig for regjeringen å finne en en rask løsning.

– Jeg har derfor bedt Nord universitet om å tilby lærer- og barnehagelærerutdanning på Nesna fra høsten 2022, sier Borten Moe i pressemeldingen.

Det var VG som først meldte om saken.

– Nesna fortsetter som en del av Nord universitet. Nord universitet vil lyse ut studieplassene, organisere tilbudet og det er Nord universitet sine lærerkrefter og faglige system som skal ivareta dette, sier Ola Borten Moe til VG, og legger til at han har hatt god dialog med ledelsen ved Nord universitet om saken.

Styreleder: – Det er eier som bestemmer

Til Forskerforum bekrefter styreleder Øyvind Fylling-Jensen at de er blitt bedt om å gjenåpne.

– Nord-styret har jo vedtatt å legge ned Nesna, er dette en overkjøring av styret?

– Det er eier som bestemmer, og det forholder vi oss til. Når eier ber oss om å gjenåpne, så må vi følge eiers anmodning, sier han.

Sp lovte selvstendig høyskole

Senterpartiet lovte i valgkampen at det skulle være høyskole på Nesna. Da Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum besøkte kommunen i juli, sa han i følge Aftenposten:

– Neste år skal folk møtes igjen her og feire at høyskolen er gjenåpnet.

I partiprogrammet deres står det at «Campus Nesna skal gjenopprettes som selvstendig høyskole.»

Og i Hurdalsplattformen til regjeringen står blant det blant annet at de skal «reetablere en fullverdig høyere utdanningsinstitusjon på Nesna ved å gjenopprette grunnskole- og barnehagelærerutdanning og utrede hvilke andre studie- og utdanningstilbud som kan lokaliseres til Campus Nesna».

– Jeg opplever vi holder på å bli lurt på nytt, og at Hurdalsplattformen ikke er verdt papiret det er skrevet på. Vi føler oss brukt. Det står i Hurdalplatformen man skal gjenskap en fullverdig høyere utdanningsinstitusjon, sier leder for Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland Jenny Myklebust til VG.

Borten Moe: – En god dag

Statsråden fastholder at deres løsning er i tråd med Hurdalsplattformen. Han mener et studiested underlagt Nord universitet kvalifiserer som en fullverdig utdanningsinstitusjon.

– En annen løsning ville unektelig tatt veldig mye lengre tid. Det er tid vi ikke har. For lærerne trengs, og vi trenger å komme i gang, sier Ola Borten Moe til VG.

På spørsmål om hvorfor Senterpartiet programfestet å gjenopprette en selvstendig høyskole, svarer Borten Moe til VG:

– Mitt oppdrag er gitt i Hurdalsplattformen. Så vil jeg mene for Sps del så har det overordnede vært å få på plass høyere utdanning på Nesna – og det blir nå et faktum. Så dette er både for regjeringen og Senterpartiet en veldig god dag.

I tillegg til lærer- og barnehageutdanning, vil regjeringen se på muligheten for andre utdanningstilbud.

– I det videre utviklingsarbeidet på Nesna vil Nord universitet og Kunnskapsdepartementet gå i dialog med flere sentrale aktører, som kommunen, fylkeskommunen og næringslivet i regionen for å utvikle virksomheten videre. Det skal også etableres en stedlig ledelse på universitetssenteret som vil få en sentral rolle i dette arbeidet, står det i pressemeldingen.

Sp-ordfører: – Skulle helst sett et eget studiested

­– Jeg er veldig glad for at vi får til noe og at vi kommer i gang, sier Eilif K. Trælnes, ordfører for Senterpartiet i Brønnøy kommune og leder i Helgelandsrådet.

­– Som Senterpartiordfører på Helgeland, opplever du det som et løftebrudd at valgplattformen sier «selvstendig høyskole» mens Hurdalsplattformen sier «fullverdig studiested»?

– Det er vel forhandlinger innad, og det er det er enighet om. Vi har gitt vår tilslutning til og forholder oss til det som står i Hurdalsplattformen. Men vi i Senterpartiet skulle helst sett et eget studiested, med stedlig ledelse.

Les også: