Nesten 90 prosent av stipendiatene ved UiB er forsinket
LUKK

Nesten 90 prosent av stipendiatene ved UiB er forsinket

Av Johanne Landsverk

Publisert 7. juni 2021 kl. 10:03

Store forsinkelser blant stipendiater og postdoktorer ved Universitetet i Bergen: – Vi må se om vi kan finne tiltak, sier rektor.

I februar sendte Universitetet i Bergen (UiB) en undersøkelse til ph.d-kandidater og postdoktorstipendiater for å finne ut hvordan arbeidsforholdene deres har vært under pandemien.

Resultatene viser at nesten 90 prosent av doktorgradskandidatene og postdoktorene som svarte er forsinket. Dette gjelder særlig de som er inne i sitt 1-2 år, skriver På Høyden.

Har måttet utsette planene for doktorgradsarbeidet

– Mange av stipendiatene har måttet utsette planene for doktorgradsarbeidet, som innsamling av kilder, konferansedeltakelse, utenlandsopphold og feltarbeid. Vi kommer derfor til å følge opp de yngre forskerne fremover og se om vi kan finne tiltak, sier rektor Margareth Hagen.

– Vi kommer til å følge opp de yngre forskerne fremover og se om vi kan finne tiltak, sier rektor Margareth Hagen. Foto: Eivind Senneset

Mange vil ha forlengelse

Stipendiatene ønsker også å få mer informasjon om hvordan de kan få forlenget kontraktene sine. Forlengelser har vært håndtert av fakultetene, og er også et tiltak de fleste tror vil være nyttig for dem, ifølge undersøkelsen.

– Forlengelse av kontraktene har vært gitt etter individuelle søknader under pandemien. Sammen med fakultetene og instituttene skal vi nå kartlegge situasjonen, og følge opp behovene videre, sier HR-direktør Sonja Dyrkorn til På Høyden.

– Vi har fått etablert et godt samarbeid med stipendiatrepresentanter i fakultetsstyrene og i universitetsstyret, i tillegg til ulike utvalg. Vi jobber nå for å finne og etablere tiltak, seier Dyrkorn.

Vil få hjelp til å utvide nettverk

En stor utfordring det siste året er at pandemien har hindret stipendiatene i å reise, og delta på konferanser og kurs. Mange har også uttrykt bekymring over dette i undersøkelsen.

– Stipendiatene har startet forskerkarrieren sin i utfordrende omstendigheter, hvor kollegaer sitter spredt på hjemmekontor. De trenger å oppleve at de er en del av et akademisk miljø, sier Hagen.

Å få hjelp til å utvide både nasjonale og internasjonale nettverk, og mer tilgang til lab og kontor er derfor noe de fleste av stipendiatene tror vil være nyttig for dem, mener rektor.

  • Les også: