– Norge trenger mer fri forskning
Annonse
Annonse

– Norge trenger mer fri forskning

Av Julia Loge

Publisert 15. januar 2020

Norske politikere har for stor innflytelse på fordeling av forskningsmidler, sier svensk ekspert på nordisk forskning.

– Jeg tror at man er mer tolerante ovenfor middelmådig forskning i Sverige, Norge og Finland enn i Danmark. De prioriterer excellens, sier Gunnar Öquist til det svenske nettstedet Curie.

Han er professor emeritus ved Umeå universitet. Han har stått bak flere forskningsevalueringer i Norden, blant annet Forskningsrådets rapport «Room for increased ambitions». Han sier at de nordiske landene har mange fellestrekk i holdninger og vilkår for forskning, blant annet kongehus som bidrar til å fremme tillit til forskningen.

Men han er kritisk til måten Norges forskningsråd er finansiert, fordi pengene kommer fra departementene med føringer for hva de skal brukes til.

– For å styrke forskningens kvalitet ønsker forskerne, med god grunn, at mer av pengene skal komme uten adressat. Norge behøver mer fri forskning, sier han.

Ifølge Öquist avviker Norge avviker fra de nordiske landene gjennom å ha en forholdsvis god basisfinansiering for universitetene.

– Dessverre bruker de ikke pengene særlig klokt. De burde bruke midlene på å styre mot mer kvalitet for å oppnå bedre resultater, sier Öquist til Curie.

  • Les også: