Professor oppfordrer til akademisk boikott av Norge
LUKK

Professor oppfordrer til akademisk boikott av Norge

Av Lina Christensen

Publisert 28. februar 2024 kl. 15:36

Oslomet og Universitetet i Sørøst-Norge har stanset samarbeidet med et israelsk universitet. Torkel Brekke ber amerikanske universiteter vurdere en mot-boikott.

«Please boycott my country». Det er tittelen på et innlegg publisert i Wall Street Journal tirsdag, forfattet av Torkel Brekke, professor i religion og samfunn ved MF Vitenskapelig Høyskole.

– Jeg sier ikke at amerikanske universiteter skal boikotte norske universiteter generelt, men at de bør vurdere å boikotte universiteter som går inn for akademisk boikott – nå særlig israelske universiteter, utdyper Brekke til Forskerforum.

Så langt har Oslomet stanset en utvekslingsavtale med Universitetet i Haifa, i tillegg til at de ikke skal inngå nye samarbeidsavtaler. Universitetet i Sørøst-Norge (USN) har avsluttet avtaler med det samme universitetet, samt Hadassah Academic College i Jerusalem. Begge universitetene avviser at dette er akademisk boikott.

– Det synses jeg er en rar påstand. Hvis man avslutter samarbeid med noen for å straffe dem, så er det boikott, sier Brekke, som svarer «ja, selvfølgelig» på om han anser de to universitetenes beslutning som akademisk boikott.

Motstander av akademisk boikott

Brekkes utgangspunkt er at akademisk boikott er galt. Det bryter med akademisk frihet, og det rammer personer og miljøer som ikke bør være målet, mener han.

– Det koster ikke norske universiteter noe å boikotte Israel. Men hvis store og viktige samarbeidsland reagerer, vil det være en kostnad ved det. Det vil gi et perspektiv på bruk av boikott som middel, som kanskje vil få mange til å tenke nytt, sier Brekke, som mener tilhengerne av akademisk boikott ikke evner å se saken i en større og prinsipiell sammenheng.

– Man kan ikke forklare kravet om akademisk boikott utelukkende med hva som faktisk skjer i Midtøsten nå. Det har vært krav om akademisk boikott av Israel i flere tiår, der omstendighetene har vært forskjellige.

– Hvorfor tar du til orde for et middel du mener er galt?

– Det er riktig at jeg mener det er et galt middel. Jeg ønsker å få fram at akademisk boikott ikke fører fram, og særlig ikke med Israel der debatten om landet er så følelsesstyrt, sier Brekke.  

Håper på prinsipiell diskusjon

Brekke viser i innlegget til at 38 amerikanske delstater har vedtatt lover for å motvirke boikott mot Israel. Nå håper han teksten kan føre til at amerikanske universiteter tar til motmæle mot utenlandske universiteter som forsøker å isolere Israel. «Norge ville vært et flott sted å starte», skriver han.

– Jeg håper at amerikanske akademiske miljøer kommer på banen og presser fram en mer prinsipiell diskusjon om akademisk boikott som middel slik at norske institusjoner kjenner at middelet har en pris.

– Det er foreløpig ikke så mange norske institusjoner som har gått inn for boikott?

– Det er debatter flere steder, og det er absolutt fare for at det blir flere.

USN: – Vi kjenner oss ikke igjen

USN-rektor Pia Cecilie Bing-Jonsson ønsket først ikke å kommentere saken, men sendte senere dette:

«USN er rystet over Israels angrep på Gazas sivilbefolkning og infrastruktur og den katastrofale humanitære situasjonen dette har medført på Gaza. Det er bakgrunnen for at vi ikke ønsker å ha samarbeidsavtaler med universiteter i Israel nå. Det innebærer ikke en akademisk boikott av Israel. Det er sterke meninger i denne saken, og nyanser blir fort borte i en opphetet debatt. Vi kjenner oss ikke igjen i Torkel Brekkes beskrivelse.»

Oslomet-rektor Christen Krogh svarer på Forskerforums henvendelse ved å vise til universitetsstyrets vedtak 13. februar om å pause et eksisterende samarbeid, og at det ikke skal inngås nye avtaler. Han gjentar at det ikke er snakk om en akademisk boikott.

Oppdatert kl. 21.30 med uttalelse fra USNs rektor.

Les også: