Roper varsku for forskningen
LUKK
Annonse
Annonse

Roper varsku for forskningen

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 4. juni 2013 kl. 09:53

Regjeringen advarer om at høyresidens skatteletter vil gå utover grunnforskningen.

roper-varsku-for-forskningen


– Nå opplever vi et trøkk fra høyresiden og næringslivet om å vri mer av forskningsinnsatsen over på næringslivet, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Fakta
<

Opposisjonen vil at staten skal bruke mer penger for å få næringslivet til å forske mer, men det vekker skarpe reaksjoner i regjeringen.

– Vi kan ikke komme i en situasjon hvor vi må kompensere for manglende forskning i næringslivet. Da mister vi grunnforskningen, sier næringsminister Trond Giske til Forskerforum.

Giske: – Ikke godt nok

Sammen med kunnskapsminister Kristin Halvorsen presenterte han mandag «Forskningsbarometeret», en tilstandsrapport for norsk forskningssektor. Ett av hovedpoengene i rapporten er at statens investeringer i forskning og utvikling (FoU) har steget de siste ti årene og at Norge holder seg på nivå med et knippe sammenliknbare land. Næringslivets FoU-vekst har derimot vært svakere enn i sammenlikningslandene.

– Kristin Halvorsen og Kunnskapsdepartementet gjør jobben. Det er på næringssiden de ikke gjør jobben godt nok, sa Giske under sin presentasjon. Han skrøt av de tjenesteytende næringenes forskningsinnsats, men mente at næringslivet som helhet må gjøre mer.

– Varsku her!

Kravet er basert på EUs målsetning om at medlemslandene skal bruke tre prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) på forskning og utvikling. Som nasjon er Norge så vidt over halvveis til treprosentsmålet. Staten nærmer seg sin andel på én prosent av BNP, men næringslivet har et stykke å gå. I dag utgjør næringslivets investeringer rundt 0,7 prosent av BNP, mens målet er to prosent. Det bekymrer mange i forskningssektoren og i politikken. Både Høyre og Fremskrittspartiet mener at de offentlige investeringene må kunne overstige én prosent i en periode for å heve næringslivets innsats.

– Målet om at staten skal finansiere én prosent og næringslivet to prosent kan nås på sikt, men i en overgangsfase må nok staten øke sitt engasjement utover én prosent. Blant annet for å stimulere næringslivet til å forske mer, sa Siv Jensen til Forskerforum nylig. Det får de rødgrønne regjeringskollegaene til å reagere.

– Varsku her! sier Halvorsen når hun får høre Høyre og Fremskrittspartiets forslag.

– Ikke en krone i skattelette

– Nå opplever vi et trøkk fra høyresiden og næringslivet om å vri mer av forskningsinnsatsen over på næringslivet. Men vi må tenke langsiktig og vi må sørge for god kvalitet. Det er viktig å se sammenhengen her, sier Halvorsen og får støtte fra Giske.

– Vi skal ikke gi en krone i skattelette før vi har oppnådd målene i forskningsmeldingen. Hvis du skal kutte skattene som Høyre og Fremskrittspartiene vil, da går det ikke ihop, sier han.

Advarerer mot næringslivskrefter

I sin innledning til konferansen advarte Halvorsen mot en instrumentell tilnærming til forskning, som hun mener er tiltakende i Norge. Det går utover dristigheten og nyskapingen i forskningen, mener hun.  Forslaget fra Høyre og Fremskrittspartiet mener hun bidrar til den utviklingen.

– Det er en del sterke næringslivskrefter som ønsker å vri forskningen over til dem, men man kan ikke bytte ut den offentlig finansierte forskningen med forskning i næringslivet, man må legge det på toppen av det vi allerede har, sier hun.

­Giske er enig:

– Det kan ikke være sånn at det offentlige skal ta ansvaret for å fylle ut for det private. Vi må få til begge deler.