Bergen sender alle studenter som har festet i karantene
LUKK

Bergen sender alle studenter som har festet i karantene

Av Julia Loge

Publisert 31. august 2020 kl. 13:24

58 studenter er smittet med koronaviruset ved Norges Handelshøyskole i Bergen.

Siden fredag har 66 personer i Bergen fått påvist koronasmitte. Alle er mellom 19 og 27 år gamle. Rundt 40 av dem er studenter på NHH, men også de andre store studiestedene i Bergen har nylig meddelt at studenter har testet positivt.

Nå ber Folkehelseinstituttet og Bergen kommune om at alle som har vært på studentfester der smittevernreglene ikke ble overholdt, om å gå i karantene i ti dager etter festtidspunktet.

Annonse

– Vi ser svært alvorlig på dagens smittetall, og vi ser oss nødt for å nå ta grep for å raskt stoppe et utbrudd som brer om seg. Det rammer studentene og utdanningsinstitusjonene, men jeg har troen på at vi sammen kan klare å begrense og stoppe dette uten ytterlige tiltak skal bli nødvendig. Dette vil være et drastisk tiltak for de som nå får denne sterke oppfordringen, men det er tidsavgrenset, sier byrådsleder Roger Valhammer i en nyhetssak mandag.

Ifølge kommunen har studenter fra flere forskjellige undervisningssteder festet sammen.

NHH stopper fysisk undervisning

Det er spesielt ved Norges Handelshøyskole at smittetallene har steget raskt de siste dagene. Minst 20 ble meldt inn i løpet av helgen og mandag er ytterligere 19 nye smittetilfeller registrert. Dermed har NHH totalt 58 studenter som har bekreftet koronasmitte.

Mandag bestemte NHH seg for å sette på bremsen og stoppe all fysisk undervisning fram til 11. september.

– Det vi gjør nå, er å stenge ned all fysisk undervisning. Elevene vil få tilbud om digital undervisning, sier kommunikasjonsdirektør Geir Mikalsen til BT.

Kan skyldes fest for en uke siden

NHH skriver på sine nettsider at studenter anbefales å jobbe hjemmefra, men at campus ikke stenges, det vil si at lesesaler og bibliotek holdes åpne.

Søndag skrev BT at det undersøkes om det store smitteutbruddet kan stamme fra en fest studentforeningens klubb- og kulturutvalg avholdt i Kjelleren på NHH mandag kveld.

– En del av de smittede var på dette arrangementet, men vi kan ikke gå mer i detalj om smittesporing, sier Mikalsen og henviser til smittevernkontoret.

Studentforeningen NHHS stoppet sine aktiviteter allerede fredag.

Flest smittet i Bergen

Ingen andre steder er så mange i studentmiljøene smittet av Covid-19 som i Bergen. Også ved de andre utdanningsinstitusjonene i Bergen stiger smittetallene.

UiB har totalt 11 studenter med påvist koronasmitte, som er to nye i løpet av helgen, skriver BA. BI i Bergen har totalt fire, mens Høgskulen på Vestlandet har 26 smittede på sitt studiested i Bergen.

Ifølge avisen BT vet ikke kommunens smittesporerer hvor smitten kom fra opprinnelig, men de tror at den stammer fra de mye omtalte festene på Oslo vest tidlig i august.

Universitetet i Bergen ber nå alle studenter om å notere setenummer når de deltar på forelesning, slik at det skal bli lettere å drive eventuell smittesporing.

  • Les mer: