Asheim til studentene: – Følg smittevernreglene og nyt studietiden
LUKK

Asheim til studentene: – Følg smittevernreglene og nyt studietiden

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 11. august 2020 kl. 16:35

– En dempet fadderuke er en veldig god investering for å slippe å sitte alene med digital undervisning resten av høsten.

Det sa statsråd for forskning og høyere utdanning Henrik Asheim på tirsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen i forbindelse med skole- og studiestart.

Regjeringen hadde invitert til pressekonferanse med helseminister Bent Høie, kunnskapsminister Guri Melby og Henrik Asheim 11. august. Bent Høie la sterk vekt på den alvorlige situasjonen med økt smitte den siste tiden, særlig blant unge. 

Fuktige fester

– Det ser ut som om unge i 20-årene har glemt rådene og reglene litt mer og litt oftere enn andre. Det er mange som blir smittet på fuktige fester med altfor mange folk og altfor lite avstand. Det fører til sinne og fortvilelse, sa Høie. 

Det siste døgnet hadde myndighetene registrert 47 nye smittetilfeller, og økningen har vært størst blant unge voksne, ifølge Folkehelseinstituttet.

Høie advarte om at økt smitte kan føre til at myndighetene på ny må stenge ned samfunnet. 

– Ingen unge mennesker ønsker det. 

Asheim, Henrik 22.4.2020
– Diskusjonene om fadderukene viktige, men de trenger også noen nyanseringer, sier Henrik Asheim. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret

Årets studiestart er preget av at koronasituasjonen fortsatt legger store begrensninger på fysiske møter. Regelen om én meters avstand og maks 200 personer på arrangementer, legger føringer for hvordan undervisning kan gjennomføres. Mens undervisningen i vårsemesteret ble heldigital, legger universitetene og høyskolene nå opp til en kombinasjon av digital undervisning og fysisk oppmøte på campus, med store variasjoner.

Asheim la vekt på å tilrettelegge for en god studiestart for nye studenter, men ikke uten å følge smittevernreglene. 

– Det første møtet med studielivet er viktig. Første dag du kommer inn på campus kan være småskummel for de fleste. Derfor er diskusjonene om fadderukene viktige, men de trenger også noen nyanseringer, sa Asheim.

Uaktuelt å avlyse fadderukene 

Han viste til at fadderukene ikke bare handler om fest, men om å bli kjent med campus og medstudenter. Han ville derfor ikke gå inn for å avlyse fadderukene, men å gjennomføre dem på en fornuftig måte.

– Å avlyse fadderukene tror jeg blir uaktuelt, sa Asheim.

– I år krever studiestart og fadderuke litt ekstra av oss alle, og særlig av studentene selv. Det er for mange eksempler på at smittevernreglene brytes i organiserte fadderaktiviteter og i private sammenhenger. Jeg forstår at mange er lei av manglende kontakt med venner. Fest og nachspiel er helt sikkert kjempemorsomt, men ikke hvis flere blir syke og vi må stenge ned samfunnet igjen, sa Asheim.

Han mener unge har et stort ansvar for å snu trenden med økt smitte. 

– Hold avstand, vask hender, test deg ved mistanke og følg smittevernreglene. Men så vil jeg også si: De nye studentene må passe på å nyte studietiden. Den er mye mer enn bare fadderukene vi står i nå. 

– Hvordan vurderer du risikoen for at universitetene blir fysisk stengt igjen?

– Akkurat nå er det ikke risiko for det, for det er avhengig av smittetallene. Hvis vi ser at smitten vokser kraftig, kan det innebærer mer nettundervisning enn i dag, men å stenge universitetene innebærer et stort inngrep, sier Asheim.