Dette er Støre-regjeringens planer for Nesna
LUKK

Dette er Støre-regjeringens planer for Nesna

Av Jørgen Svarstad

Publisert 12. oktober 2021 kl. 19:54

Støre-regjeringen gjenoppretter høyskolen på Nesna.

Både Aftenposten og Dagbladet melder at Nesna er spesifikt nevnt i regjeringsplattformen til regjeringen til Jonas Gahr Støre.

Ifølge Aftenposten lyder det aktuelle avsnittet i Hurdal-plattformen slik:

«Reetablere en fullverdig høyere utdanningsinstitusjon på Nesna ved å gjenopprette grunnskole- og barnehagelærerutdanning og utrede hvilke andre studie- og utdanningstilbud som kan lokaliseres til Campus Nesna. Videre vil vi legge til rette for at utdanningsinstitusjonen på Nesna kan bli et senter for desentralisert og distriktsrettet utdanning og forskning. Prosessen skal starte vinteren 2022.»

Det var i 2019 at Nord universitet vedtok å legge ned campusen i Nesna, en kommune med rundt 1700 innbyggere på Helgeland i Nordland.

Den tidligere høyskolen, som ble fusjonert inn i universitetet i 2016, driver hovedsakelig med samlingsbasert lærerutdanning.

Lover fullverdig utdanningsinstitusjon

Både Ap og Sp lovte i valgkampen at de skulle gjenopprettet en høyere utdanningsinstitusjon på Nesna.

Trygve Slagsvold Vedum (SP) (t.v.) og Jonas Gahr Støre (AP) møter pressen over kaffe under regjeringsforhandlingene. Foto: Terje Pedersen / NTB

Aftenposten spør Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om dette kan bety et nytt, større studiesenter og fagmiljø på Nesna.

– Ja, det kan det bety. Vi må spille på lag med de tunge institusjonene på Helgeland. I dag er det dessverre en for lav andel lærere i skolen på Helgeland som har lærerutdannelse, sier han.

Han sier videre at det skal være en fullverdig utdanningsinstitusjon.

– Den skal ikke bare et være et studiesenter med noen kurs.

Organisasjonen Universitets- og høgskolerådet har advart den kommende regjeringen mot å blande seg inn i Nesna-saken. Dette fordi de ikke vil ha detaljstyring av sektoren.

– Til syvende og sist er høyskoler og utdanning et offentlig ansvar. Nord universitet får ikke ansvaret for å gjenopprette høyskolen på Nesna. Vi mener den forrige regjeringen burde stanset vedtaket, sier Vedum til Aftenposten.

– Nesten alle høyskoler og universitet er blitt opprettet fordi det var politisk vilje til å gjøre det. Vi så den samme bølgen i kampen for Universitet i Tromsø som mange akademiske miljø var imot. Men institusjonen har betydd enormt for landsdelen.

Les også: