Av Lina Christensen og Jørgen Svarstad
Publisert 13. oktober 2021 kl. 14:03
Onsdag kl. 14 la Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum frem den nye regjeringens politikk ved Hurdalsjøen hotell.
Regjeringsplattformen har fått navnet Hurdalsplattformen.
Innføring av tillitsreform, fjerning av ABE-kutt, avvikling av firerkravet i lærerutdanningen og storsatsing på utdanning i distriktene, er blant ambisjonene.
Tirsdag ble det klart at Støre og Vedum ønsker å gjenreise Høgskolen i Nesna, som et selvstendig lærersted. I erklæringen skriver de i tillegg at de vil utrede om nedleggelse av studiesteder og avvikling av profesjonsfag med stor regional betydning ikke kan avgjøres av styret ved institusjonen alene, men at det må behandles politisk av Stortinget.
Redusert midlertidighet og styrket rekruttering, er blant målene til Ap og Sp innen forskning og høyere utdanning.
De skriver: «Vitenskap og forskning er under press mange steder i verden, og regjeringen vil hegne om kunnskapens egenverdi, forskningens integritet og den akademiske friheten.»
I tillegg skal høyere utdanning være gratis både for norske og internasjonale studenter.
De vil:
I valgkampen snakket Arbeiderpartiet mye om at de ønsket en tillitsreform i offentlig sektor. I regjeringsplattformen står det at dette vil være «en av regjeringens viktigste prosjekter».
I universitets- og høyskolesektoren går dette ut på å «gjennomgå oppgavene til direktoratene, overføre myndighet til institusjonene og tilbakeføre oppgaver til departementene».
I tillegg går de inn for å fjerne ordningen med ABE-kutt. I stedet vil de erstatte den med «målrettede prosesser og effektivitetsmål».
Om en tillitsreform står det at regjeringen vil:
I universitets- og høyskolesektoren har mange klaget på detaljstyring og overdreven mål- og resultatstyring. I plattformen står det at «målene i offentlig sektor skal være få, tydelige og relevante.»
Og videre: «Tillitsreformen innebærer at regjeringen ikke vil sette i gang sentraliserende reformer som skaper store enheter med lange ansvarskjeder fra beslutningstaker til de som står i klasserommet eller på sykehjemmet for å utføre jobben. Samtidig vil regjeringen gi større frihet til kommunale og regionale myndigheter, som er de viktigste tjenesteyterne.»
Under landsmøtet i vår lanserte Ap en reform for utdanning i distriktene, blant annet ved å satse på såkalte utdanningssentre. Dette er på plass i regjeringserklæringen.
De har mål om å:
Tirsdag kom også nyheten om at Høgskolen i Nesna skal gjenoppstå som selvstendig lærersted.
I regjeringserklæringen står det:
«Reetablere en fullverdig høyere utdanningsinstitusjon på Nesna ved å gjenopprette grunnskole- og barnehagelærerutdanning og utrede hvilke andre studie- og utdanningstilbud som kan lokaliseres på Campus Nesna. Videre vil regjeringen legge til rette for at utdanningsinstitusjonen på Nesna kan bli et senter for desentralisert og distriktsrettet utdanning og forskning. Prosessen skal starte vinteren 2022. Underveis i prosessen må interessene til fagfolkene som fremdeles er ved Nesna, og til studentene som har starta på utdanningen sin ved institusjonen før nedleggingsvedtaket, ivaretas».
I erklæringen skriver partiene at de vil utrede om nedleggelse av studiesteder og avvikling av profesjonsfag med stor regional betydning ikke kan avgjøres av styret ved institusjonen alene, men at det må behandles politisk av Stortinget. Dette er noe Sp har vært opptatt av.
På forhånd advarte imidlertid Universitets- og høgskolerådet den nye regjeringen mot å blande seg inn i Nesna-saken. Dette fordi de ikke vil ha detaljstyring av sektoren.
Som Forskerforum har skrevet mange artikler om, har lærerutdanningene mange utfordringer. De har de minst fornøyde studentene, sliter med søkertallene og mange studenter synes utdanningen er for teoretisk.
Regjeringsplattformen har et eget avsnitt om lærerutdanning. Det var allerede kjent at de ville fjerne det omstridte firerkravet i matematikk for lærere, samt fjerne den såkalte «avskiltingen av lærere», altså kreve at lærere tar videreutdanning for at de skal få fortsette å undervise.
I plattformen står det at regjeringen blant annet skal:
Les mer: