Nesna: – Vi ble tatt på senga. Dette er mer enn vi kunne ha håpet på.
LUKK

Nesna: – Vi ble tatt på senga. Dette er mer enn vi kunne ha håpet på.

Av Lina Christensen

Publisert 13. oktober 2021 kl. 11:00

Støre og Vedum lover å gjenreise Høgskolen i Nesna. – Det er spesielt å se det svart på hvitt, sier aksjonsleder Jenny Myklebust.

– Det er flagg på alle flaggstenger, sier Jenny Myklebust.

Som leder i Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland har hun i to år kjempet for å bevare lærerutdanningen i Nesna.

Det var i 2019 at Nord universitet vedtok å legge ned campusen i Nesna, en kommune med rundt 1800 innbyggere på Helgeland i Nordland.

Den tidligere høyskolen, som ble fusjonert inn i universitetet i 2016, driver hovedsakelig med samlingsbasert lærerutdanning.

Siden den gangen har lokalbefolkningen på Nesna kjempet for at det skal være høyere utdanning i regionen. Nå kan de endelig feire. For i går kom beskjeden om at en gjenopprettelse av Høgskolen i Nesna som selvstendig høyskole blir del i regjeringserklæringen til Jonas Gahr Støres regjering.

– Det er helt fantastisk

Ifølge Aftenposten lyder det aktuelle avsnittet i Hurdal-plattformen slik:

«Reetablere en fullverdig høyere utdanningsinstitusjon på Nesna ved å gjenopprette grunnskole- og barnehagelærerutdanning og utrede hvilke andre studie- og utdanningstilbud som kan lokaliseres til Campus Nesna. Videre vil vi legge til rette for at utdanningsinstitusjonen på Nesna kan bli et senter for desentralisert og distriktsrettet utdanning og forskning. Prosessen skal starte vinteren 2022.»

– Det er helt fantastisk. Vi har jobbet for å få til en selvstendig institusjon. Og budskapet i regjeringsplattformen er så tydelig. Nå er vi utrolig glade på Helgeland, sier Myklebust på telefon med Forskerforum, samtidig som hun stryker bunadskjorta.

– Det handler om de ansatte skal få en jobb å gå til, at vi berger fagmiljøet og at studentene skal få fullføre der de er tatt opp.

Myklebust er fornøyd med formuleringen.

– Absolutt. Det står helt eksplisitt at Nesna skal gjenreises som selvstendig institusjon.

– Har dere hatt trua på det skulle gå denne veien?

– 25. august hadde vi utdanningspolitisk konferanse, der seks partier rakk opp hånda og sa de ville støtte en gjenreising av Høgskolen i Nesna. Sånn sett har vi hatt bred støtte. Men det er spesielt å se det svart på hvitt i regjeringserklæringen.

Ble tatt på senga

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum skal legge fram regjeringserklæringen kl. 14.00 torsdag. Det skal ordfører i Nesna Hanne Davidsen (Ap) få med seg.

– Men da det lekka ut i går, så ble vi tatt på senga. Dette er mer enn vi kunne ha håpet på. Stemningen er høy, sier en svært glad ordfører.

– Vi får en selvstendig høyskole og et senter for distriktsutdanning. Det skal også utredes om andre utdanninger kan legges til Nesna. Det er dette vi har jobbet for i to år. Det har vært mange nedturer, så nå er vi veldig glade.

Hun setter pris på støtten de har fått fra politikere, fagfolk og Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland.

– Vi har fulgt valgkampen nøye og deltatt aktiv. Vi er en utdanningsfattig region. Det lille vi har hatt er tatt fra oss. Vi hadde et håp om å få høyere utdanning tilbake, men vi var usikre på hvilken måte. Jeg må takke Senterpartiet og Arbeiderpartiet for jobben de har gjort. De har sagt at de skal stå for dette, og det har de gjort.

Må få støtte i Stortinget

Men det gjenstår noen steg. Hvis Høgskolen i Nesna skal gjennopprettes som selvstendig høyskole må skolen få akkreditering av Nokut. Den prosessen vil ta minst ett år. I tillegg må Støre-regjeringen få støtte i Stortinget.

– Nå må det videre opp til behandling i Stortinget. Ap og Sp må få støtte fra flere for å få flertall. Det håper vi og tror at de vil få. Og så må det inn i budsjettet, sier Jenny Myklebust og fortsetter:

– Så må vi få lov til å sette i gang det faglige arbeidet. Det har stått litt på vent. Vi må få på plass en midlertidig rektor, som kan sette i gang arbeidet med å rekruttere ansatte.

Hun forteller at det er 68 ansatte igjen ved campus Nesna.

– Jeg tror og håper at mange av de ønsker å søke seg over på den reetablerte Nesna.

  • Les reportasjen: