Av Julia Loge
Publisert 14. februar 2018 kl. 14:35
Onsdag måtte forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø for første gang svare i Stortingets spørretime. Det første spørsmålet handlet om regjeringserklæringens punkt om å utrede en foretaksmodell for universiteter og høyskoler.
– Jeg er opptatt av at vi må se på muligheten for at ikke alle universitetene og høyskolene skal inn i den modellen, men at det kan være en mulighet for at de som ønsker det gjør det, mens de som ikke ønsker det, ikke gjør det, svarte Nybø.
Det var SVs utdanningspolitiske talsperson Mona Fagerås som spurte Nybø «om hvorfor hun mener at økt konkurranse og markedsliberalisering er det rette svaret for å styrke UH-sektorens faglige autonomi».
– Jeg registrerer at noen er kritiske, men jeg registrerer også at deler av sektoren er begeistret over å få en slik mulighetsstudie, nettopp fordi at de er opptatt av sin egen autonomi, svarte Nybø.
Nybø fortalte at hun er i gang med to prosesser, både mulighetsstudien om foretaksmodell, og en gjennomgang av hele lovverket i sektoren.
– Så får vi se hva de kommer fram til. Jeg synes det er viktig å ikke konkludere før vi har sett både fordeler og ulemper, for det er helt åpenbart at det er fordeler og ulemper med en slik organisering. La oss få den studien på plass før vi konkluderer, det er i alle fall min holdning til saken, sa Nybø.
SVs stortingsrepresentant Fagerås sa at foretaksmodellen i helseforetakene har høstet mye kritikk, blant annet fordi «folkevalgte og fagfolk har blitt tvunget ut av sykehusstyrene til fordel for bedriftseiere, jurister og økonomer som organiserer sykehusene fra lukkede styrerom».
Nybø understreket at foretaksmodellen er brukt som et eksempel, og at det ikke er slik at en eventuell ny modell for universiteter og høyskoler blir en kopi av helseforetakene.
– Det punktet i Jeløy-erklæringen betyr ikke at vi skal gjøre nøyaktig det samme for universitets- og høyskolesektoren, sa Nybø.
Til Fagerås frykt for «at høyere utdanning og forskning blir overlatt til det såkalte frie markedet der profitt er det eneste saliggjørende», svarte Nybø at konkurranseutsettingen skal styrke de beste miljøene.
– Vi skal la universitetene og høyskolene våre styrke og utvikle det som de gjør best. Vi skal styrke våre beste miljøer, slik at vi kan være verdensledende på noen felt, sa hun.
– Det som jeg er opptatt av, er at vi sørger for at denne sektoren har en finansiering som gjør at de kan gjennomføre samfunnsoppdraget sitt. Og det må de ha enten de er en del av en ny tilknytningsform eller vi fortsetter som i dag, svarte Nybø.
Les mer: