Statssekretær Horrigmo oppsummerer 2020: – Har på mange måter vært et hektisk drittår
LUKK

Statssekretær Horrigmo oppsummerer 2020: – Har på mange måter vært et hektisk drittår

Av Jørgen Svarstad

Publisert 21. desember 2020 kl. 11:07

Aase Marthe Horrigmo har ikke noe nyttårsforsett. – Nei, 2020 har lagt lista veldig lavt. Kan vi ikke bare satse på at 2021 blir normalt?

Aase Marthe Horrigmo ble statssekretær i Kunnskapsdepartementet i januar i år.

Hun hadde under to måneder i jobben før Norge stengte ned. Det har vært et hektisk år for doktoren i statsvitenskap.

Fakta
Hvem: Aase Marthe J. Horrigmo (38)
Tittel: Statssekretær (Høyre) i Kunnskapsdepartementet for forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Aseheim (fra januar 2020).

Vi legger et svært spesielt år bak oss, også i kunnskapssektoren.

I en serie juleintervjuer spør vi sentrale folk i sektoren om hvordan året har vært og hva slags forventninger de har til 2021.

Hvordan vil du oppsummere 2020?  

– Det har på mange måter vært et hektisk drittår. Pandemi, arbeidsløshet og permitteringer, ensomhet, hjemmekontor og hjemmeundervisning. Det er mange som har hatt et veldig tøft år. Vi vet mange studenter er preget av situasjonen og jeg er bekymret over den psykiske helsen blant studentene. Jeg er takknemlig for at jeg er blant dem som ikke har blitt hardt rammet av pandemien.

For meg har pandemien først og fremst betydd at hverdagen har blitt kjedelig, mens jobben har vært veldig hektisk. Jeg er imponert over hvor hardt folk har stått på for at sektoren vår skal fungere best mulig. Nå er det bare å holde ut og satse på at 2021 blir mer normalt, sier Horrigmo.

Hva skulle du ønske lå under treet i år?

– Vaksine og så en utenlandstur.

Hvilke saker blir sentrale i kunnskapssektoren i 2021?

– Vi må øke arbeidsrelevansen i høyere utdanning. Det håper jeg blir en viktig debatt. Samtidig må vi sørge for at vi styrer sektoren slik at kvaliteten i forskning og utdanning blir høyere og at det det blir bedre samarbeid mellom akademia og arbeidslivet. Dette legger vi frem to stortingsmeldinger om til våren. Vi må sørge for at hele sektoren leverer på samfunnsoppdraget og at vi utdanner mennesker med den kompetansen arbeidslivet trenger. Vi kommer med to dokumenter som skal bidra til det. Strategien for høyere yrkesfaglig utdanning og strategi for forskerrekruttering og karriereveier handler begge om å utvikle de gode hodene. Men vi må også ta vare på dem i arbeidslivet. Derfor er det viktig at vi fortsetter å snakke om at midlertidigheten i UH-sektoren er for høy.

Har du et nyttårsforsett?  

– Nei, 2020 har lagt lista veldig lavt. Kan vi ikke bare satse på at 2021 blir normalt?