Tar 20 prosent for hjelp til å søke forskningsstøtte
LUKK
Annonse
Annonse

Tar 20 prosent for hjelp til å søke forskningsstøtte

Av Jørgen Svarstad

Publisert 24. januar 2017 kl. 10:48

Konsulenter har spesialisert seg på å skrive gode søknader på offentlige forskningsmidler. De tar opp til en femtedel av tildelte midler i honorar.

Konsulenter som blir leid for å skrive søknader om forskningsstøtte tar opp til en femtedel av tildelte midler i honorar, skriver Teknisk Ukeblad.

For det kan være ressurskrevende for bedrifter å utforme søknadene som utløser forskningspengene.
Esacon er ett av selskapene som har spesialisert seg på å utløse FoU-midler for sine kunder.

– Vi tar ikke betalt før støtten faktisk er utbetalt. Det vil si at når vi har en kunde i dag, så får vi ikke betalt før i november 2018, eller når midlene er godskrevet firmaet, sier daglig leder Espen Aas til Teknisk Ukeblad.
Forretningskonseptet innebærer å skrive gode søknader på offentlige forskningsmidler for selskaper. Selskapet får en prosentandel av den tildelte støtten.

20 prosent av tildelt beløp

Dersom søknaden ikke går igjennom, tar firmaet heller ikke betalt. Aass ønsker ikke å fortelle Teknisk Ukeblad hvor stor prosentandel firmaet tar ved tildeling av midler på grunn av konkurransehensyn.

Les også:  Forskningsrådet forbereder seg på store kutt. Men toppsjefene tjener fett.

Men tidsskriftet skriver at de har sett kontrakter der avtalen tar utgangspunkt i 20 prosent av det tildelte beløpet.

– Jeg synes det er helt uriktig at vi suger ut penger fra forskningsmidler, sier Aas.

Innovasjon Norge: Ikke nødvendig 

Esacon tilbyr blant annet hjelp på søknader rettet mot Innovasjon Norge.

– Vi mener det ikke er nødvendig å engasjere konsulenter for å sende inn søknad til Innovasjon Norge. Søknadspapirer foreligger lett tilgjengelig og vi veileder gjerne rundt spørsmål søkere måtte ha, sier Kjetil Svorkmo Bergmann i Innovasjon Norge til Teknisk Ukeblad.

Forskningsrådet synes ikke slik konsulentbistand nødvendigvis er problematisk, men understreker at de tildelte midlene ikke skal brukes på slik konsulentvirksomhet.

– De pengene de får fra Forskningsrådet skal gå til forskning og utvikling. Dette må det også rapporteres på. Men dersom de bruker av eget budsjett, for eksempel tilsvarende 20 prosent av beløpet de får av oss, til konsulenter, er dette noe vi ikke legger oss opp i, opplyser Forskningsrådet til Teknisk Ukeblad.

 

Les også: