Tror på forhandlingsløsning i dag

Tror på forhandlingsløsning i dag

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 30. april 2013

Universitets- og høyskolelektorene er fortsatt høyt på listen i innspurten til årets lønnsforhandlinger.

Les også: Du kan forvente en klar realvekst

– Vi er i innspurten og har en god dialog mellom partene, sier leder av Unio stat Arne Johannessen.

Annonse

I går leverte han krav nummer to sammen med LO Stat og YS Stat.

 – Vi venter svar i dag klokken 11. Da er vi i en kontinuerlig prosess til vi er ferdig, forhåpentligvis med en forhandlingsløsning, sier Johannessen til Forskerforum.

Det er lite partene i forhandlingene kan si midt i prosessen, men Johannessen forteller at lønnsramme 25, som inkluderer universitets- og høyskolelektorene fortsatt er prioritert.

Les også: Vil satse på universitetslektorene

Krever reallønnsvekst til alle

– Vi har enkelte stillinger som vi vil ha spesielle tiltak for. Det er ingen hemmelighet at Unio har et spesielt fokus på lønnsramme 25, som inneholder høyskolelektorene. Vi fokuserer også på sokneprestene. Disse stillingene har vi hatt sterkt fokus på i hele oppgjøret. I dag er det for stor forskjell mellom kommunesektoren og statssektoren når det gjelder høyskolelektor eller tilsvarende stilling, sier Johannessen.

Krav nummer to inkluderer også krav om kronetillegg for de lavere lønnstrinnene, og prosenttillegg for de øvre lønnstrinnene.

– Vi er veldig tydelig på at vi må ha et generelt tillegg som har prosent helt opp. Det er viktig å ha prosent helt opp fordi det gir bedre uttelling for de som ligger på midlere og høyere lønnstrinn. Det betyr at alle grupper skal ha reallønnsvekst. Vi legger opp til en modell som skal gi reallønnsvekst til alle.

Jeg opplever at begge parter virkelig vil finne en løsning.

Frykter skjær i sjøen

– Har du tro på at dere finner en løsning i kveld?

– Ja, jeg har tro på en forhandlingsløsning. Men det er alltid noen skjær i sjøen og det er det også denne gangen. Jeg har forhandlet for mange ganger til å tro at det blir enkelt å finne en forhandlingsløsning mot slutten. Men jeg opplever at begge parter virkelig vil finne en løsning og det er et godt utgangspunkt.

Unio kommune melder at de har levert krav nummer tre i går kveld. Unio Oslo kommune leverer krav nummer to klokken 12 i dag. Fristen for å komme til enighet er ved midnatt natt til 1. mai. Dersom partene ikke blir enige gjennom forhandlingene blir oppgjøret sendt til mekling.