Flere internasjonale forskere
LUKK

Flere internasjonale forskere

Av Forskerforum

Publisert 5. mai 2014 kl. 10:26

Antallet utenlandske forskere i Norge har økt med 50 prosent på fem år.

Fakta
<

De norske forskningsmiljøene har blitt langt mer internasjonale de siste årene. Hele 60 prosent av alle forskere som ble ansatt mellom 2007 og 2012 kommer fra utlandet. Det viser tall fra Forskningsbarometeret som offentliggjøres i morgen, skriver Adresseavisen.

NTNU på topp

I 2012 var det 8200 utenlandske forskere i Norge. Det er en økning på 50 prosent fra 2007. Størst andel utenlandske forskere finner man på NTNU i Trondheim. Der er andelen forskere med utenlandsk statsborgerskap 34 prosent. Universitetene i Bergen og Tromsø ligger nest høyest med 27 prosent.

Hvis man ser universiteter, høyskoler og forskningsinstituttene under ett, er andelen internasjonale forskere på 20 prosent.

I næringslivet har antallet utenlandske forskere blitt fordoblet fra 2007 til 2012, mens antallet nordmenn økte med 10 prosent. Totalt ble det i perioden ansatt omtrent like mange utlendinger som nordmenn i forskerjobber i næringslivet.

– Attraktive institusjoner

Kunnskapsminister Torbjørn Røre Isaksen er glad for utviklingen.

– Det er veldig bra. Det er et mål at vi skal tiltrekke oss dyktige forskere fra hele verden, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Adresseavisen.

Han mener gode forskningsinstitusjoner er en av hovedgrunnene til økningen.

– Jeg vil tro det henger sammen med attraktiviteten, gode fasiliteter, interessante miljøer og institusjoner som gir ressurser og handlingsrom. Samtidig må vi sørge for å ha enkle regler for å få komme til Norge.

Får vi de beste?

Kunnskapsministeren understreker at selv om Norge har økt andelen internasjonale forskere, betyr ikke det nødvendigvis at vi tiltrekker oss de aller beste.

– Det er nok mye å gå på for å få de aller flinkeste til å komme. Senteret som Moser-paret har ved NTNU viser at det går an. Vi trenger en mental omlegging. Forskning er ikke et norgesmesterskap. Vi skal konkurrere i verdensmesterskapet.