Har du brukt Feide i det siste? Da kan personnumeret ditt ha vært på avveie
LUKK

Har du brukt Feide i det siste? Da kan personnumeret ditt ha vært på avveie

Av NTB

Publisert 8. februar 2024 kl. 12:04

Nesten 600.000 personnumre var på avveie etter sikkerhetsbrist.

Over en halv million personnumre tilhørende brukere av den nasjonale skoleportalen Feide kom på avveie i januar, melder Adresseavisen.

Personopplysninger fra elever, studenter, lærere, forskere og andre personer ble delt, og over hundre mottakere fikk ved en glipp informasjon som de ikke skulle hatt, skriver avisen.

Feilen rammet brukere som logget seg inn på Feide mellom 19. og 25. januar, til sammen 595.000 personer i hele landet. Alle disse kan ha fått sitt personnummer delt med tjenester som ikke skal ha dem, ifølge avisen. Brukerne av Feide er alt fra elever og ansatte i grunnskolen til studenter og forskere ved høyere utdanning.

– Det oppsto en ganske stor glipp da vi skulle få inn en ny funksjonalitet. Vi har noen tjenesteleverandører som skal behandle personnumre. Men det oppsto en feil. Det førte til at andre også fikk denne informasjonen, sier kommunikasjonssjef Åshild Berg-Tesdal i Sikt til avisen.

Ifølge Sikt er det 103 leverandører som har fått oversendt fødselsnumre.

Sikt leverer digitale tjenester til kunnskapssektoren. Selskapet har hovedkontor i Trondheim, men leverer tjenester til hele landet.

– Vi har selv oppdaget feilen, og vi jobber nå med å rydde opp, sier kommunikasjonssjef Berg-Tesdal.

«Våre undersøkelser så langt viser at fødselsnumrene som er delt med leverandørene, i mange tilfeller ikke er lagret eller registrert hos dem. Av de tjenestene som har lagret fødselsnummer, har mange har allerede ryddet opp og slettet dataene», står det i en nyhetssak hos tjenesteleverandøren Sikt.

Der opplyser de også om at dataene for 579 304 brukere, mer enn 97 prosent, enten ikke ble lagret eller er slettet hos leverandørene. «Vi jobber videre med å kartlegge de resterende 16 635 brukerne som er berørt av feilen», skriver Sikt i en oppdatering 8. februar.

I en epost til Forskerforum presiserer Berg-Tesdal at de har full kontroll på hvem som har hatt tilgang til hvilke data, at feilen ble lukket for to uker siden, og at personnumrene aldri har ligget åpent på nett.