– Krisepakkene til regjeringen treffer overhodet ikke museumssektoren
LUKK

– Krisepakkene til regjeringen treffer overhodet ikke museumssektoren

Av Jørgen Svarstad og Julia Loge

Publisert 19. mai 2020 kl. 14:01

Kode, som er Norges nest største kunstmuseum, rammes hardt av koronatiltakene. – Hvis vi ikke får støtte, er vi rett og slett konkurs i oktober, sier direktør Petter Snare.

– Vi står på randen av konkurs. Covid 19 og koronatiltakene har gjort det håpløst for oss å ha de inntektene vi skal ha. Kode har høye egeninntekter som nå er helt borte.

Det sa direktør Petter Snare ved Kode kunstmuseer og komponisthjem tirsdag ettermiddag. Han og Kodes styreleder Marte Mjøs Persen, som også er ordfører i Bergen, holdt en pressekonferanse i Edvard Griegs hjem Troldhaugen i Bergen.

– Vi ser ikke helt hvordan vi skal få driften til å gå rundt, fortsatte Snare.

Kode er Norges nest største kunstmusem, etter Nasjonalgalleriet.

– Konkurs i oktober

Direktøren sa at regjeringen lenge har bedt om at kunstinstitusjoner skal bli flinkere til å ha egeninntekter, og at Kode er blant museene i Norge med høyest egeninntekter. Han mener de blir straffet for å være flinkest i klassen.

Fakta
Kode

Kode Kunstmuseer og komponisthjem er et av Nordens største museer for kunst og musikk.

Museet omfatter fire museumsbygg i Bergen sentrum langs Lille Lungegårdsvann (KODE 1, 2, 3 og 4), og komponisthjemmene til Ole Bull, Harald Sæverud og Edvard Grieg.

Kode er en sammenslåing fra 2007 av Bergen Kunstmuseum, Vestlandske Kunstindustrimuseum, Edvard Grieg Museum Troldhaugen, Siljustøl Museum og Museet Lysøen. (Kunstmuseene i Bergen fra 2007, KODE Kunstmuseene i Bergen fra 2013).

Er organisert som en stiftelse.

Kilde: Kode/Wikipedia

– Vi selger turist- og kulturopplevelser til hundretusenvis av internasjonale turister som kommer til Bergen hvert eneste år. Nå er alle disse borte. Kode kan tape en omsetning på 30 millioner kroner. Det har vi ikke råd til, sa Snare, og fortsatte:

– Hvis vi ikke får støtte, er vi rett og slett konkurs i oktober. Da klarer vi ikke å betale regningene og lønningene etter hvert som de forfaller. Så det er viktig å si fra om dette.

Allerede i juni kan kassen være tom, ifølge en pressemelding fra Kode.

Ingen hjelp fra krisepakker

Snare ba om hjelp fra staten.

– Vi må bare konkludere med at de krisepakkene som regjeringen har kommet med så langt, overhodet ikke treffer museumssektoren. Nå må vi si fra, så vi får gjort noe med dette før vi faktisk må stenge.

Til Bergens Tidende (BT) sier Snare at stiftelsen minst må få doblet statsstøtten, til over 50 millioner kroner. Nasjonalmuseet i Oslo får 790 millioner kroner fra den samme kassen. Sist torsdag hadde han et videomøte med kulturminister Abid Raja, men fikk ifølge Snare ingen løfter om hjelp. Kode kan heller ikke søke om å få penger fra kultursektorens krisepakker ettersom de har over 60 prosent offentlig finansiering.

– Poenget er: Vi har årlige utgifter på cirka 101 millioner kroner bare til husleie, strøm og lønn. Det offentlige støtter oss med 96 millioner. Når da publikumsinntektene, som finansierer alt av aktiviteter, på 30 millioner kroner forsvinner, går ikke regnestykket opp. Særlig ikke når vi også har en negativ egenkapital på 17 millioner kroner, sier Snare til BT.

Museet sendte ut permitterte 38 ansatte allerede fra 19. mars.

Har gått med underskudd i mange år

Kode har lenge beklaget at de kun får tre prosent av den offentlige støtten som går til Nasjonalmuseet i Oslo.

– Den statlige skjevfordelingen har på ingen måte kommet Kode til gode, som dermed har vært veldig til å være utadvendte og få publikum til å strømme på. At vi er så avhengige av publikumsinntekter er hovedårsaken til at vi rammes så hardt nå, sa Kodes styreleder og Bergens ordfører Marte Mjøs Persen på pressekonferansen.

– 2020 var det første året vi skulle gå i balanse, og vi har ikke noe likviditet å tære på. Når inntektsstrømmen forsvinner, har vi ikke penger til å kjøre lønn om noen måneder. Da er dette konsekvensen. Vi har kommet gjennom ganske mye, men her er det stopp, sa strategi- og kommunikasjonsdirektør Haakon Thuestad til Forskerforum i mars.

Han sa at Kode har gått med underskudd i mange år, og årsaken til dette er «en enorm underfinansiering».

Forsiktig gjenåpning

De permitterte ved Kode museum skal tilbake til jobb i begynnelsen av juni. I dag er første åpningsdag siden 13. mars for ett av museets bygg. Kode 1 har åpnet en utstilling om prerafaelittene som bare hadde vært åpen i tre uker da de måtte stenge, og som skal stå fram til 31. mai.

Konserter og arrangementer frem mot juni er fortsatt avlyst, og flere utstillinger er utsatt.

Les også: