Av Forskerforum
Publisert 24. november 2021 kl. 10:56
Det skriver Forskningsrådet i en pressemelding.
– Gratulerer så mye til NTNU og forskerne bak koronatesten! Innovasjonsprisen skal hedre forskningsbasert innovasjon. NTNUs koronatest er et kjempefint eksempel på hvordan langsiktig grunnforskning og tverrfaglig samarbeid raskt kan gi en innovasjon av stor betydning for befolkningen, helsetjenesten og samfunnet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).
Prisen på 500 000 kroner er øremerket innovasjonsaktiviteter.
I løpet av kort tid, i mars og april 2020, lyktes forskerne med å utvikle en ny teknologi, Det har siden har ført til langt bedre testkapasitet for norsk helsevesen, ifølge Forskningsrådet. Etter hvert har NTNU også solgt tester til selskaper og helsemyndigheter i andre land, som India og Danmark.
Som Forskerforum har skrevet, var salgsinntektene fra denne testen sterkt medvirkende til at NTNU fikk et stort økonomisk overskudd i 2020.
I februar i år hadde salget av de egenproduserte covid 19-testene gitt inntekter til NTNU på 42 millioner kroner.
Magnar Bjørås (molekylær medisin) og førsteamanuensis Sulalit Bandyopadhyay (prosesskjemi og nanoteknologi) hadde ikke tidligere samarbeidet og det var pandemien som brakte dem og deres forskningsgrupper sammen. Nå er de begge sentrale i opprettelsen av selskapet Lybe Scientific AS som skal utvikle produkter for diagnostikk.
– NTNUs koronatest har det siste halvannet året vært et sentralt verktøy i arbeidet med å ta landet gjennom koronapandemien. Innovasjonen har også resultert i et oppstartsselskap med store internasjonale potensialer innenfor diagnostikk. Det er en ære å få være med å hedre Bjørås og Bandyopadhyay, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit.
Juryen legger særlig vekt på at det tverrfaglige samarbeidet var avgjørende for at de lyktes.
– Det er en ære og annerkjennelse å motta Forskningsrådets innovasjonspris. Arbeidet med koronatesten har vært et tverrfaglig samarbeid mellom ulike fagmiljøer og mange enkeltpersoner. Vi ønsker å bruke prisen til å stimulere andre ved NTNU til innovasjon basert på nye ideer fra grunnforsknings resultater. Også Forskningsrådet har vært viktig i utviklingsløpet fra den grunnleggende forskningen til kommersialisering av forskningsresultater, sier prisvinnerne Sulalit Bandyopadhyay og Magnar Bjørås i en uttalelse.
Bjørås mottar prisen på vegne av seg selv og Sulalit Bandyopadhyay, som for tiden er på reise i India.
Foruten NTNU koronatest var også følgende finalister til prisen:
Les også: